Nektek mekkora akváriumotok van és mi a tapasztalatotok vele? Bármilyen tudnivaló jöhet.
Ahhoz,hogy mgtudjuk mondani kell a 3. méret is.
Amúgy nekem először volt egy 63 literes,még a mamámtól,akkor,szinte semmit sem úgy csináltunk,mint ahogy most csinálom (most csinálom jóĺ,akkor rosszul).
Persze kezdő lévén túltelepítettem az akit,ezért vettünk egy 98 litereset.
Most mind a kettő megy,mind a kettő tetszik,csak még be kell érniük.
Amúgy időközben beszereztem egy 8 litereset is kishalneveldének.
Na de nem írok többet,mert meg kell etetnem a kishalakat,ma 4-edszer,vagyis ma utoljára. :)
Az akvarisztika egy nagyon szép hobbi,ha jól fogsz mindent csinálni,akkor nagyon gyorsan bele fogsz szeretni.
Ja és a halak:
1.variáció: 1 hím 4 nőstény betta + 8 panda páncélosharcsa
2.variáció: 10-12 NANOHAL + 8 páncélosharcsa vagy törpe szívóharcsa
3.variáció: 8 csigasügér
4.variáció: 8 hím guppi + 8 páncélosharcsa
5.variáció: 8 hím platti + 8 páncélosharcsa
6.variáció: 4 hím guppi + 4 hím platti + 8 páncélosharcsa
7.variáció: 1 hím 3 nőstény vörös karcsú díszmárna + 8 páncélosharcsa
8.variáció: 1 hím 1 nőstény törpe gurámi + 4 karcsú díszmárna
9.variáció: 6-8 zebradánió + 4 karcsú díszmárna
10.variáció: 8 ékfoltos razbóra + 4 vörös karcsú díszmárna
Ezek a halak 60 literes akváriumba valók,és csak megfelelő szűréssel.Milyen a szűrőd?
Gondolom 60 literes az akid,mert az enyém is hasonló paraméterekkel bír,csak kellene még a 3.méret is.
A páncélosok helyett rakhatsz mindenhova törpe szívóharcsát.Biztos van többfajta hal is,ami tartható 60 literes akváriumban,de ezek jutottak hirtelen az eszembe.
És semmiféleképpen ne szettet vásárolj,és ne mű,hanem élő növényeket tegyél bele!
A 60x30cm-s akváriumoknak általában 35cm a magassága, így 60 literesek, de kérdező, jó lenne, ha ezt te is megerősítenéd.
Tapasztalatok:
- A legtöbb bolti szettben vérgagyi a szűrés és a világítás.
- A legtöbb boltosra még akkor sem érdemes hallgatni, ha csak az időjárásról érdeklődik.
- Ezekből következik: ha bármit is akarsz, magadnak járj utána vagy tapasztalt akvaristákat kérdezz!
- A jó szűrés elengedhetetlen.
- A jó szűrőt is be kell járatni (ami nem 24 óra, hanem legalább 2-3 hét).
- Ha már a halakról olvasol, érdemes rögtön a díszhalbetegségeket is megtanulni. Így biztos nem viszel haza nyilvánvalóan beteg halat, illetve, ha gond van, akkor nem pánikolsz, hanem felismered a betegséget és nyugodtan tudod kezelgetni.
- Az MTS (Multiple Tank Syndrome - Több Akvárium Szindróma) egy létező, jól dokumentált és igen komoly betegség. (Én most kettőnél tartok, a 3. a kamrában lapít, de erősen gondolkodok, hogy kéne egy 60-80 literes is...)
- A tapasztalt akvaristák sem értenek mindenben egyet. (Én pl. a 2. válaszoló által ajánlott társításokat kissé túltelepítettnek érzem, illetve egynél több bettát vagy töpre gurámit sem ajánlanék).
Én egy 30 literessel kezdtem, szivárványos guppikat tartok. Volt 3 hím, 3 nőstény (akkor még nem figyeltem oda az ivararányra, egy rokonom túlszaporulatát hoztam haza) , de valami csoda folytán nem volt szaporulat úgy 3 éven át. Idén nyáron aztán nekikezdtek:)) - több, mint 130 utód lett pár hónap alatt...
Nyár végére beállítottam egy másik 30 litereset, és különválasztottam a hímeket és a nőstényeket, meg vettem egy 10 literes akváriumot az ivadékoknak (de abban csak addig vannak, amíg vissza nem tudom engedni őket a nagyok közé, amit én elég hamar megteszek). Az ivadékok egy részét persze megtartom, a feleslegre meg van bőven jelentkező az ismeretségi körömben, szerencsére:) És nagyon élvezem nézni, ahogy felnőnek a kicsik, de a guppi-szaporulattal tényleg jó vigyázni:)
Van egy használaton kívüli 54 literesem, ha a kicsik felnőnek, azt is be fogom állítani hímeknek. (Eddig ódzkodtam tőle, nekem a 30 literes teljesen megfelelt, mindig attól féltem, ha valami baj lesz az alátámasztással (végülis egy ekkora akvárium mégiscsak több, mint 60 kg, és a mai elemes bútorok nem túl bizalomgerjesztőek ebből a szempontból), szétfolyik a szobámban 50 liter víz:(( - a halakról nem is beszélve, de kezdem megszokni az 54 literes gondolatát:)
Nem értem, miért mondják, hogy nehéz bánni az 30 literessel (az egyensúly beállítása szempontjából), nekem nem volt semmi gond vele:) Az egyetlen baj a 30 literessel a korábbi válaszoló által emlegetett "több akvárium szindróma fokozott megjelenése:))) - no meg korlátozza a választható fajok listáját, de én kifejezett szivárványos guppis vagyok:)), nem is gondolkozom másban:)
Sok sikert a halaidhoz:))
NEM tartom követendő példának, de ez is tapasztalat...
Nekem 30 literesem van, guppikkal. Régen volt benne minden technikai felszerelés, ami kell: világítás, szűrő, fűtés...
1. Aztán a világításom tönkrement, és úgy elhúzódott a pótlása, hogy annyiban maradt.
2. Egyszer anyám nyáron véletlenül visszakapcsolta a fűtést, és az összes akkori halam elpusztult (mondjuk az én hibám volt, nyárra el kellett volna csomagolnom a fűtést) - akkor el is csomagoltam...
3. Költözésnél a halaknak csak a fürdőszobában jutott hely (ezt amúgy is jópofának találtam), de akkor kísérletképpen megváltam a szűrőtől is, mert nem akartam a fürdőszobában felügyelet nélkül áramot vezetni...
A halak élnek, szaporodtak is, amíg el nem ajándékoztam az utolsó nőstényt is. Nem pipáznak, nem produkálnak különös viselkedést, a vizük szép tiszta, szóval bár nem vagyok hal-gondolatolvasó, egészen úgy tűnik, hogy jól vannak ebben a "pocsolyában" is...
Még egyszer mondom, NEM követendő példa. (Valószínűleg kényesebb hal esetében vagy túltelepített akváriumban pusztulás is lenne a vége.) Csak azért írom, hogy ne ess kétségbe, ha valamelyik "kütyü" elromlik, csak figyelj oda a halakra!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!