25 literes akváriumban lehet halat tartani?
Én azt olvastam nagyon sok oldalon, hogy nem lehet.
2 boltban is megkérdeztem és azt mondta az eladó, hogy lehet, de csak a legkisebb testű halakat ajánlja és nem sokat azokból sem.
Van egy Akvarisztika c. könyvem, abban is azt írják, hogy kisebb testű halaknak (neon) 25-30 liternél nagyobb akvárium nem szükséges.
Írtam már egy állatorvosnak is az interneten, de még egyelőre nem válaszolt.
Nem merek addig semmilyen halat venni, amíg biztosra nem megyek. Segítsetek!
Necces. A könyved hülyeséget ír. Neonok és guppik is szeretnek nagyobb vízben úszni, de ennyi a minimum.
Ha ekkora akváriumot veszel, akkor 1 bettát, vagy néhány guppit/neont tudsz tartani benne.
Éppen most írt vissza az állatorvos. Ő is a Neont ajánlotta. :)
Köszönöm nektek!
Én azt olvastam, hogy 6 hal a minimum belőlük.
Kevesebbet nem lehet tartani.
De inkább akkor veszek egy nagyobb akváriumot. Biztos, ami biztos.
Még a 30 liter is necces haltartásra, kicsi és érzékeny a víztömege, hogy menyire arra linkelek egy képet: [link]
A képnek magyarázata, 8 db neon heti 6x etetése termel annyi nitrátot ami a fenti képen szereplő növényzetet növeszti 3 hónap alatt, és mellé úgy, hogy rendszeresen volt metszve.
Ha nincs eltávolítva a fölös nitrát akkor az mérgezi a halakat, minél több a hal annál nagyobb víztömeg kell neki k amiben eloszlik a szennyezésük.
Régen volt 30 literesem, olyan növényzetet növesztett a kis betta szennyezése, hogy minden héten metszeni kellett a növényeket.
Átlag ez 2 heti metszésem: [link] nem sok haltól származó nitrátból van.
Röviden ezért javasolják kezdésnek a legalább 50 literes akváriumokat, 30 literbe garnéla vagy példa 1 betta.
Nálam a növények hasznosítják a halak szennyezését, ha nincs a növényeknek tér, hely, akkor a szennyezés végez a halkakkal.
Vagy heti 2X részleges 20-30% vízcsere javasolt, nem elég a heti 1, ez viszont macera.
25-30 literes akváriumokat feladat rendben tartani, kicsi szűrő fér be, inkább haladó garnélásoknak való.
Van egyébként egy űrtartalommal kapcsolatos dolog is, csalós nagyon.
A méretbeli különbség nem nagy, 20 és 5-5cm, nem sokkal nagyobb a dupla akkora, a 25 literesbe 16-18 liter víz megy, az 54 literesbe 35-40 liter víz.
Neonnak hosszabb úszótér kell, kínzás a rövid úszótér, példa 54 literben tarthatsz max 7-8 kisebb halat, de oda kell figyelni a vízre, vízcserékre.
30 literben én még nem tartanék, de 1 betta belefér, 25 literbe semmilyen hal nem való, csal algát látnál és kínlódó halat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!