Tóból-patakból szerzett növényeket hogyan tudom fertőtleníteni, hogy alkalmas legyen akváriumba? Megfertőzheti a halaimat?
"Nem ajánlom. Ha mégis ilyesmiben töröd a fejed, akkor minimum egy hétig karanténozd el őket egy vödörben. És utána végezd el a fenti fürdöt. De inkább lebeszéllek róla. Ugyanis a természetes vizekben élő növényeknek hüvösebb víz kell, mint ami a trópusi akváriumodban van. Nembeszélve arról, hogy piócát, szitaktő lárvát, és halbetegségeket is hurcolhatsz velük.
Fürdő: 10 perces káliumpermanganát fürdőben áztatni (10L/0.5g arányban) ezzel megtudod előzni a paraziták, kórokoók bekerülését."
Vannak fent eBook-ok az akvarista.hu-n onnan mirtam ki. Nagyon hasznosak, és több féle van, pl halak betegségei, akvárium gondozása. Töltsd le! Ingyenes, és nagyon hasznosak!
Csatlakoznék az előttem szólóhoz.
Bár én tavaly pecáztam ki egy folyóból (városban) néhány növényt ...hát mit ne mondjak... tele volt piócákkal és szitakötőlárvákkal! Undorító volt! Kb. 1 napra sós vízbe tettem aztán lezártam a dobozt, másnapra a növények 50%-a elpusztult és még mindig volt pióca a vödör alján. Ha azok bekerülnek az akváriumba, onnan az ég világon sehogy sem tudod majd kiűzni! Aztán szódásszifonból engedtem szódát a vödörbe, bele a növényeket (csak az igazán "tökös" :) növények élik ezt túl), mivel a sok co2 az élősködőket megöli - elvileg- a növénynek meg jót tesz... ezzel egy 1/2 napot vártam, aztán megint sós fürdő de most már csak 1/2 napig, és utána gyors fürdető (piros kis dobozban lehet kapni kb 120ft-ért) bele töményen - utasítás szerint...majd legalább 1 hónapig minden nap megnéztem, hogy van-e élősködő benne, de akkor már felkészülten: gumikesztyű, csipesz...
Végeredmény: kb. 25db növényt hoztam, 2-3 fajtát, de ebből csak a békalencsék és egy másik növény élte túl!
Jelenleg egy 5 L üvegben vannak az ablakban - még mindig karanténban (már 4 hónapja)- bár a növény (azóta sem tudtam beazonosítani :) ) - eléggé nagy gyökeret növesztett :)))) Még vacilálok :DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!