100 literes akváriumba milyen és menyi fénycsővet rakjak, ha sok növényt szeretnék, alga nélkül. Co2 nincs talajnak Jbl manado és Jbl aquaBasis Plus lesz?
1 válaszoló nem fikázzuk a serát, hasonlítsd össze a két cső árát:
És még az olcsóbb 6400k jobb a növényeknek, ez van.
A fénynél fontos a halak száma, menyisége, és a szűrés, a növények fajtájától is függ.
Belső szűrőnél 2x18watt t8 fénycső elég, minél erősebb a világítás annál könnyebben bedolgozódik az ammónia az algákba, belső szűrő nem olyan hatékony mint a külső szűrő, külső szűrőnél alacsonyabb az ammónia szint a nagy szűrőfelület miatt így erősebb világítás is lehet.
Külső szűrőnél 3x18 watt t8, vagy 2x24 watt t5 fénycső.
A növényzettől függ t8 vagy a t5 előnyös, ha sok vízfelszínre érő növény van akkor jobb a t8 fénycső.
Ha több kisebb bokros vagy előtéri növény van akkor inkább t5 az mélyebbre világit.
A dús növényzet nem feltétlen az erős világításon múlik hanem a jó növényválasztáson.
A dús növényzethez ajánlott a hatékony szűrés.
A fénycső 6400-6500 kelvin, 860-865 jelölésű fénycsövek jók, megfelel a növényeknek a kék piros szín amit a fénycsövek tartalmaznak. Példa 840-es cső már nem az igazi, bármelyik villamossági bolt tartja ezeket a csöveket.
"sylvana glorux csőre gondoltam."
Magába nem jó, én szinte minden akváriumomnál használom, kell mellé nappali fénycső is.
A lényeget ma gépeltem le valakinek: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__6..
Példa 36 watt sylvania g. felér 72 watt nappali 865 fénycsővel növények tekintetében, az viszont rengeteg, így algásít is co2 nélkül.
Valakinek csináltam sylvania aquastaral egy videót, a grolux rózsaszínre színez, nem lilára ennyi különbséget el kell képzelned.
A fényerő diferencia viszont azonnal látszik egy színes, legyen az lila, vagy piros fénycső, és a nappali fénycső fényereje között, a színes fénynél az is látszik, hogy egyenletes és mélyre hatol.
"tehát azt mondod jobban járok két sima csővel?"
Ezt neked kell eldöntened, a növényes cső fényerőben gyenge, viszont a szilspektruma előnyös a növényeknek, több benne a piros, kék, tehát egy növényes csővel szerelt akva nem lesz olyan világos.
Példa ez: [link]
A középső cső sylvania grolux t8 25 watt, 74 cm fénycső, így fényképen nem látszik menyivel gyengébb a fénye.
Az akva viszont sötétebb alatta, egyszerű társas most éppen ilyen: [link]
A növények nőnek mint a gomba, de nem lesz olyan világos, a halak jobban szeretik a sötétebbet, a növényeknek meg jó.
De nem szabad túlzásba vinni mint írtam a növényes csövet, kell mellé nappali fénycső, hogy természetes színe legyen az akvában.
"Akkor teszek egy glorux-ot meg egy simát"
Mint írtam a groluxot lehet duplán számolni, így példa 2x18 watt az közepes fényerő, de sötétebb akva.
Tehát vagy a színspektrumot rakod ki, vagy a watt/litert.
Watt/liternél példa 3 darab t8 6500 kelvines nappali, vagy 2x24 watt t5 nappali.
Utóbbi kettőnél világos lesz az akvárium.
A házi külsőnél figyelni kell, hogy stabil legyen az áramlás, sokaknál probléma a szivattyú leégése, túl hevülése, nem érdemes agyon fojtani a szerkezetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!