Ez az akvárium így müköne?
Akvárium méret: 98 liter
Szürö: TetraTec ex 600,AQUAEL fan 2
Világítás:3X Hailea 18 W
Növények:Cryptocoryne wendtii green
Valiznéria
Ludwigia repens
Bacopa caroliniana
Crytocorne wendtii red
Jávai moha
Gömbmoha
Anubias
Hólyagos vízikehely
Halak:10 neonhal 6 vörösfejü pontylazac 2 algaev♫
Tápozás: Napi 1,5ml easy life profito
Heti 25 liter vízcsere és szürö takarítás.
A tápozás nekem sántít, Vallisneria, Hólyagos vízikehely, ez a két növény nitrát igényes, igazából a nagyhalas akváriumok kedvelt növényei, mellettük nem sok minden marad a többi növénynek.
A Wendt-vízikehely meg úgy marad meg ha ültető tálazod: [link]
Alulra én táptalajt, kertészeti táprudat, tőzeget, bio virágföldet, vagy ami otthon van teszek, mindegy csak legyen benne nitrát, mert ami a vízben van kevés nagy intenzív fejlődésű növények mellett.
6-8 havonta nem árt át ültetni a bokrosokat, az indás vallisneria, hólyagos, az úgy is megy minden felé, nem kell vele vergődni, néha irtani, a vízből kiszednek minden tápanyagot.
Ha nitrát hiányod lesz, szerintem lesz, valami nitrátos táp is kell a profito mellé, én nem ragozom túl, neptun növénytápsó, ugyanúgy marja a kezemet mint régen, tehát van benne nitrogén.
Persze a szűrőtakarítás nem jó, a 3X Hailea 18 W nem tudom.
Nekem 400ft-os polylux xl csöveim vannak 18 watt t8-ba, mellettük mindenhol sylvania grolux 1 db/ akvárium.
Ha hailea csöveket akarsz venni, még nincsenek meg, helyette vegyél 2db 860-as polyluxot, mellé egy sylvania grolux 18watt.
A nitronál olyat találtam a Green aqua leírásában, hogy 10ml/500 liter a heti dózis, ez 2mg/literrel emeli a nitrát szintet.
Ez annyit jelent, hogy 10ml tápban 1 gramm (1000m)nitrát van, 1 liter tápban így 100 gramm nitrogén van, ez példa a G.A táp duplája, tehát jó.
Kb 5 mg/liter nitrátszintet kell biztosítani a növényeknek, alatta már megtorpannak.
Példa ez durván 2 hét termése: [link]
Nem mértem le, kb 20 dkg, egy átlagos zöld tömeg 10-15% nitrogént tartalmaz, azaz 10 gramm, tehát 1 deci nitro kell, akkor a képen látható mennyiséget kell idővel metszeni.
Elsőre lehet bonyolultnak hangzik, példa ez a saláta levél: https://www.youtube.com/watch?v=82qc2sDrsNw
A saláta nitrogén tartalma hasonló mint példa a hólyagos vizikehelynek, így ha megették a halak idővel ez a nitrogén mennyiség a vízbe kerül,a biológiai szűrésnek köszönhetően, majd a hólyagost táplálja, ami a heti vízcserék miatt a saláta levél méretétől kisebb mértékben növekszik, kb 40%-al kevesebb.
Nálad fenti az apróbb halak miatt ez nem adott.
Én szinte csak profitoval tápozok, a neonok+garnélák mellett kell nitrát kiegészítést használnom.
Röviden a nitro jó, neked 75 liter vízzel számolva, 4-5 mg/ liter nitrát szint kellene legalább, tehát durván 400mg ezt 4 ml nitro tartalmazza, ennyi az alap heti adag.
Profitonál fontos, hogy a káliumot és a micro elemeket vele pótolod, a kálium szintnek magasabbnak kell lennie mint a nitrogénnek, nincs konkrét adat a profito kálium tartalmára, én 75gramm/ literre saccolom, tehát a beadott nitrát kétszerese ajánlott belőle, példa adsz minden másnap 1ml nirtot akkor ajánlott mellé 2ml profito.
Elsőnek amíg kicsik a növények kisebb dózissal lehet indítani, mondjuk fele, de ahogy nőnek egyre több táp kelhet, hogy pontosan menyi azt a növények mutatják, főleg a kisebb növényeket kell figyelni, ha megtorpannak akkor növelni kell a tápot.
Példa hólyagos növekedése pár hónap alatt: [link]
Az idősebb leveleket tőből le kell metszeni a gyökérzettől, rizómától, 2-3 cm távolságra, akkor nagyon dekoratív növény.
Remélem nem kavartalak meg:)
Olvasd át többször, ha valami nem tiszta írj, vasárnap tudok válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!