Polylux fénycsőből a cool white, vagy a warm white jó akvárium világitásnak, ha egyáltalán jó erre a célra?
Az algák jobban nőnek tőle mint a növények. Nem túl jó választás.
6500 K, daylight csövet keress. Itt van a T5 és a T8-ak közt: [link]
Nem jó egyik sem, 3000-4000 kelvinesek.
A 6400 kelvin daylight 860 jó, nekem beváltak, hasonló fényt ad mint az osram 865, az ára pedig vicc.
Mehet 4 daylight persze, ez az akvárium watt/liter arányán múlik, a fénycsövek wattszámát oszd el az akvárium literszámával kapsz egy értéket, ezt kell összehozni a szűréssel növényzettel.
Példa: 0.3 watt/liter belső szűrővel alacsony fényigényű növényzettel, kevés apró hallal jó lehet.
0.5 wpl erősebb szűrés kell, lehetőleg külső szűrő, közepes, alacsony fényigényű növények mehetnek, megfelelő szűréssel ki lehet használni a víztömeget a halaknak.
0,5 wpl felett már haladó szint, nagy odafigyeléssel, megfelelő technikával, szép alga mentes lehet az akva.
A watt/liter ad egy fényerőt, lument, nálam egyik másik halnak ez sok, ott a példa t8 18 watt 1300 lumen helyett sylvania grolux fénycsövet használok, a fénye csak olyan szint tartalmaz ami kell a növényeknek, kék, piros, kb 600 lumen csak a fénye, nem zavarja a halakat az erős fény.
A nappali fénycsövek is tartalmaznak kék, piros szint, mellette van sok zöld is, ezt a növények visszaverik, nem használják de ettől szép az akva természetesek a színek.
Tehát a növényes fénycső sokkal gyengébb fényerőben, a grolux pont rózsaszínes fényt ad, akkor érdemes használni ha túl világosak a nappali csövek. Fénycső wattszámtól függően leveszel 400 akár 1000 lument, a növények viszont nem sinylik meg.
"A glorux fénycsőnek hol lenne jó helye az akvárium elején, vagy hátra rakjam?"
Mint feljebb írtam kérdés, hogy egyáltalán kell vagy nem.
Én a front üvegnél használom, mivel van kisebb előtéri növényem, plusz nem annyira világos így az úszótér, jobban szeretik a halak ha kicsit sötétebb az akva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!