Akvárium indítás, jól csinálom?
180 Liter, édesvízi
Eddigi lépéseim: aljzatot elhelyeztem (homok, apró kavics) feltöltöttem vízzel, első nap tető nélkül hagytam.
Második nap belső szűrő elindítása, azóta folyamatosan megy (tető rajta van).
Harmadik nap: dekoráció (gyökerek) telepítése (ettől kicsit zavarosabb lett a víz, de talán tisztul)
Negyedik nap: növények beültetése, 9 darab tabletta (előírás szerint) + folyékony növénytáp adagolás (előírás szerint)
Most várok kb jövő hét hétvégéig (péntek - azaz 12 nap eltelt), utána tervezem beszerezni a halakat.
Eddig jó? Van valami extra tanács az indításhoz? Nem baj, ha kicsit zavarosabb lett a dekorációtól (pedig lemostam)? Nem olyan kristálytiszta, mint amikor feltöltöttem.
12 nap az inkább legyen 24 nap, minden nap szennyezd a vizet haltáppal, indításnál kevesebb az alga ha használsz baktérium kultúrát, akár egy neptun biostart is jó.
A zavaros víz majd tisztul ahogy érik a szűrő, növénytáp az lehet indításnál nitrátos is példa olcsóbb neptun növénytápsó.
Belső szűrőből ritka ami elbírja a 180 literest, nagyjából a választott halakhoz igazítsd már a szennyezést, 2-3 hét után látod majd tiszta vagy sem az akva, ha nem birkózik vele akkor nem árt még egy belső.
De egyszerűbb ha leírod a tervezett halakat és a belső szűrő típusát, nagyjából meg lehet mondani elég lesz vagy sem, a világításod ereje is számít.
Példa ha kihasználod a 180 liter adta lehetőségeket, akkor napi 2x fagyasztott kocka haltáp, mellé 2-3 alga tabletta is lehet étrenden ehhez emberes belső kell.
" utána tervezem beszerezni a halakat. "
Ha ez az utána azt jelenti, hogy még minimum 1 hét, akkor oké, mivel a nitrit bontó baktériumoknak kell vagy 3 hét mire egyáltalán elkezdenek szaporodni.
Addig is elkezdhetsz szórni valami fagyasztott halkaját a vízbe, legyen ami rohad, mert ammónium származékok nélkül nincs amin el tudnának szaporodni.
3 hét után elkezdheted fokozatosan beletenni a halakat. Több részletbe, minimum 1-1 hét eltéréssel.
És ahogy előttem mondták, nem annyit, amennyi 180 literbe elférne, hanem annyit, amennyit a szűrő elbír. Mivel ez határozza meg a létszámot.
És tekintve hogy olyan belső nem létezik ami elvinne 180 litert, így a létszám biztos hogy kevesebb lesz, mint amit a térfogat elbírna.
Köszi mindenkinek, ha hazaértem pontozok :)
Belső szűrőm Eheim típusú, azt hittem ez elég.
Külső szűrőt tegyek még mellé? Mit javasoltok? Típus?
Érdekes ez a halkaja dolog, erről sem tudtam, hal nélkül mennyit adagoljak naponta?
Persze, szívesen várok 3-4 hetet is, ha ezen múlik, nem gond.
Ennek a szűrőnek "Űrtartalom: 470 cm3" a szivacsa arra jó, hogy tök üresen hagyod az akváriumot nincsenek halak, nincsenek növények semmi, a sima vizet mag tudja szűrni.
570 liter/ óra az áramlása, ez durván egy 60 literes akváriumba elég, a szivacs ahogy rakodik ez még tetemesen csökken.
Halak?
van többféle megoldás külső szűrőre oldalpolcos alsó polcos
az alsó sztem egyszerűbb
a lényege az hogy van egy tartály ahova egy csövön át befolyik a koszos víz az akváriumból, ez a víz áthalad szűrőanyagokon(szivacs, siporax stb)
utána a megtisztult víz egy szivattyú segítségével egy másik csövön át vissza juttatja a vizet az akváriumba
Ez a szűrő max 70 literig jó.
Halkajából eleinte kevés kell, nem is kell minden nap.
Ennek a lényege, hogy mire megjön az első adag hal, addigra olyan mennyiségre kell (akkor már naponta) felemelni a kaja szórást, mint ha már ott lennének a halak.
Így elvileg már lesz egy olyan beállt baktérium kolóniád, ami képes megbirkózni a telepített halak által termelt méreganyagokkal.
A külső szűrőt a gyári műanyag tetőtől be lehet szerelni, mert vannak neki kihagyva nyílások.
Ha me nem gyári, akkor vágni kell rá nyílásokat. Hogy milyen szűrő legyen... hát abból sokféle van.
Ezek pl jó ár/érték arányúak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!