Nagyobb túlzsúfolt akváriumoknál hogyan tartják fent az egyensúlyt?
Általában közös szűrőakvárium szokott lenni jobb helyeken, és csövezéssel össze van kötve az össze akváriumok. De azért láttam én már bármilyen helyen is döglött halat. Nem tudom a zsúfoltságtól-e, vagy betegen jött, de volt.
Még ha ideig óráig életben tartják a halakat, nem ez a módja a helyes haltartásnak, hosszú távon szerintem nem jó megoldás.
Pl Kifúrják a falat meg az akváriumot, majd az akvárium mögé (raktárba/kisszobába/sufniba) tesznek egy majdnem ugyanakkora szűrőakváriumot, mint a kinti nézhető szép akvárium. Aztán csak a hátsóba cserélnek vizet.
Vagy alsópolcos szűrést csinálnak, alatta egy szekrénybe elrejtenek egy nagy tartályt, és majd kínlódva cserélgetik benne a vizet utána.
Egy boltban kinyitottunk egy szekrényt és egy akkora külső szűrő volt alatta, mint az akvárium harmada. Valószínűleg ők olcsóbban szerzik be a külsőszűrőket mint mi, és helyhiány miatt is megéri nekik betenni, mert ez olyan falnál volt, ahol nem tudtak fúrni, ahol már az utcára nézett a fal.
Persze olyan bolt is van, ahol nem foglalkoznak a jó szűréssel, kb belőgatnak minden akváriumba egy levegőztetőt, hogy mégis azért levegőjük legyen (mint a tescós pontyoknak). A döglötteket meg kiveszik, de feltehetőleg csak pár hétig vannak ott azok a halak, amíg meg nem sajnálja valaki és megveszi. Ha tovább ott lennének, nagyon megfogyatkozna a létszám. És valószínűleg mindennap van egy pici vízcsere, etetés meg minimális, hogy a halak ne terheljék a vizet az ürülékükkel.
Azzal kapcsolatban van egy emlékem, hogy rámézésre milyen méretűnek tűnik egy akvárium. Nagyon régen, Debrecenben a Simonyi úton egy társasház pincéjében volt egy díszhal szaküzlet. Kellemes hely volt, a tulaj szívesen elmondott mindent a halakkal kapcsolatban. Egyszer adóellenőr volt kint nála. Én már akkor érkeztem, amikor az utolsó akváriumot mérte fel.
"-Mondjuk kábé 150 literes, és van benne 50 hal, írhatom? - kérdezte az ellenőr, mire az öreg rábólintott.
Amikor az ellenőr elment, az öreg rámkacsintott.
- Látod, látod, a víz nagyon összenyomja a távlatot. Az a medence amit az úr 150 literesnek nézett, 500 literes, és van benne 400 hal, csak egy részük a jávai mohában bújkál :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!