Miért remegnek a guppik? És ezt mivel lehet kezelni?
Egy 60 literesbe van 40 guppi fele a víz tetején-fele az akvárium alján van.
Egy helybe vannak többnyire és remegnek jobbra-balra.
Ammónia mérgezés lehet, cserélj részlegesen vizet minél előbb 40-50%körül.
Ami az akvárium alján van gárda az valószínű a végét járja, ami fent küzd az életéért annak még lehet némi esélye ha nem üt be valami másodbetegség a későbbiekben.
Sürgősen meg kellene szabadulni 20-25 guppitól, ha el kezdenek pusztulni tele nyomják neurinnal a tetemek a vizet és mind oda lesz.
Nőstényeket kellene elpasszolni.
Az igássághoz tartozik ha ez az állomány folyamatosan alakult ki nem lehetne ekkora baj, igazodnia kellene a biológiának a halak létszámához.
Mióta van meg az akva? Mikor kerültek bele a halak? Szűrés? Vízcsere, szűrő takarítás hogyan történik?
Növényzet menyisége, állapota, gyógyszert használtál?
Ja, a vízcserés manőverre van a mai napod, holnap szerintem már sok tetem lesz, vagy késő lesz.
Tehát lényegében rosszul vannak, a fentiek közül van aki pipál?
Minden előirás szerüen van az akváriumba 5 éve foglalkozom halakkal de sose volt ilyen eddig 1 him 1 nöstény elpusztult a nőstény még terhes is volt.
Semmilyen külső elváltozás nincs rajtuk.
Nincs erre valami gyógyszer??
Gyógyszer az nincs rá, valószínű mostanra terhelődött a vized, magas lehet a nitrát szint ami mérgezést okoz, ha erre rátesz egy lapáttal a két bomló tetem szennyezése az már sok a 40 liter körüli víztömegnek.
Ha túl van telepítve valaki minden egyes vízcserénél beragad egy nitrát mennyiség így hétről hétre növekszik a vízben a nitrát koncentráció, a halak mérgezve vannak elég egy kis hiba és a legyengült immunrendszerű állomány beadja a kulcsot.
Triplán vagy jó szűrésnél, sok növénynél jó indulattal duplán túl lépted mint amit a víztömeged elbír.
10 körül lenne az optimális létszám.
Ha gyógyszert töltenél bele mind elpusztulna ha réz tartalmú a szer.
Sajna már sorba adják egymásnak a kilincset a halál kapuján :/
Vizet is cseréltem 40% ot kb.
"A kérdező kommentje: Sajna már sorba adják egymásnak a kilincset a halál kapuján :/ "
Sajnálom.
A fő gond az, hogy 40 liter körül van a valós víztömeged, erre 40 guppi van, azaz 1 liter víz jut egy halra.
3-5 liter víz lenne megfelelő halanként, ha sok egészséges, jól fejlődő növény van, akkor lehet 3.
Ha kevés növény van, vagy nem a legjobb a növényzet kondija akkor inkább 4-5 liter víz egy guppira.
Amíg nem oldottad meg a létszám problémát cserélj heti 2x30% vizet.
Szűrőt óvatosan takarítsd, bár ilyen helyzetben fontos a megfelelő oxigén ellátás, főleg éjszaka.
Állítsd intenzívebb felszín fodrozásra a szűrődet, vagy esőztető, esetleg levegő porlasztás javíthat a dolgokon.
Gyógyszer az kiirthatja a baktérium állományt, így nem nitrát lenne sok ami nagy dózisban mérgező, hanem ammónia ami csekély menyiségben is öl, de a nitrogén vegyületek okozta mérgezésre nincs közvetlen gyógyszer.
Óvatosan etess, akvárium tisztaságára ügyelj, talaj porszívózz.
A hosszabb távú megoldást a nőstények kiemelése.
Arra ügyelj, hogy minden elpusztult hal ront a vízminőségen, pár óra elteltével már szaglik.
Humánus megoldás ha a hánykolódó, forgó halakat jeges vízbe meríted, de ezt te tudod.
Később majd írhatnál mizu, remélem összejön a dolog.
Kössz az infot.
Az összeset ami él kiemeltem egy hàloval és àttettem egy másik akváriumba friss klormentes vízbe.
2 db rögtön elpusztult és úgylátszik most megállt a pusztulásuk.
Bár nem biszem hogy hosszu életük lenne.
Utánaolvastam de alig találok valamit,talán kopoltyu betegség is lehet ennyit tudtam kiszürni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!