Milyet vegyek? Többi lent 200 literes akváriumba szeretnék sok törpeszivóharcsát tartani más halakkal együtt. Természetesen sok növénnyel. Ehhez keresném a nekik legmegfelelőbb fekete vagy valami sötét szinü aljzatot.
"Agyagos talajt nem szeretnék, mert a növények későbbi átrendezésekor nem szeretnék az algákkal kinlódni."
Ezt nem teljesen értem, nekem 200 literes az egyik akvám egy évet lehúzott benne a manado, átrendeztem, nem volt büdös, nem volt felkeveredés, átrendezés után nem volt algásodás.
Ezt kizárólag az agyag talaj tudja, porózus szerkezetű így bele tudnak költözni a baktériumok, nem áraszt ammóniát átrendezéskor.
Tehát amit írtál annak pont az ellentettje van, az 54 literesembe 3 éve van manado, évente rendezem át, talaj víz marad, semmi probléma.
Előtte 10 évig rostált sódert használtam az húzós, förtelem a bűz, át kell mosni a talajt és tömörödik is folytja a növények gyökerét.
Gyöngy kavics stb annál meg lekeveredik a mulm és berohasztja a növények gyökerét, a szűrést sem segíti elő.
A hengerelt bazalt jó, de az kényesebb gyökérzetű növények nem szeretik.
Társasban nekem verhetetlen a manado, sokkal egészségesebbek az akváim mint más talajnál, és bármikor bele túrhatok úgy, hogy benne vannak a halak is.
De mint írtam csak 3 év tapasztalatom van vele, ez a három év viszont nagyon pozitív, tartós könnyen kezelhető talaj, ideális nagyobb terhelésű társas akvákba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!