Kedvetlen halak, mi lehet a baj? Bővebben lent.
Munka miatt kénytelen voltam elutazni egy hónapra itthonról, a családom igyekezett a halakra vigyázni. Tegnap jöttem haza. Az akváriumban összesen 14 hal van: vörös neonhalakból 8, guppikból 4 sima, 1 endler, néhány RC garnéla, nem tudom pontosan mennyi, mert míg elvoltam "sokasodtak". Volt még egy anci, ami az érkezésem előtti nap elpusztult, külső nyom a testén (fényképek alapján) nem volt látható. A guppik alig úsznak,egyhelyben "lebegnek", van egy, amelyik a víz tetején van, nem pipál, csak mintha ott vegetálna, ha odaúszik mellé egy másik, elég aggrasszív, elzavarja onnan. Csak hím guppikról van szó. Korábban elevenek voltak, nem voltak agresszívek. 3 eszik, a többit nem érdekli az étel. A neonok jól vannak, ők nem produkálják ezt a magatartást, elevenek, beússzák az akváriumot, esznek rendesen. A garnélák is rendben vannak, ahogy írtam, még többet is lettek, mire hazajöttem.
Mi lehet a guppikkal? Csináltam egy 10%-os vízcserét tegnap, a helyzet mára változatlan. Volt a vízben néhány rohadó levél, ezeket még tegnap kiszedtem. Lehetséges, hogy a rohadó levektől megnövekedett az ammóniaszint, és attól érzik magukat rosszul? Eleségnek Sera lemezes tápot illetve fagyasztottat kaptak vegyesen. A szűrők 3 napja volt pucolva. Az akvárium december óta üzemel, ki volt várva a 3 hét bejáratási idő. 54 literes, Aquael fan 1-es szűrő, 25 fokos víz. A Ph 8,5-9 között van, ezelőtt 7,5-8 között mozgott.
Remélem mindent leírtam, ha nem, akkor igyekszem pótolni.
Kérdezz, és válaszolok,nem értem miért kell alaptalanul feltételezgetni:
1: az akváriumból leszívott vízben mosom a szűrőt, és akkor szoktam, amikor már látványosan csökken a teljesítménye, nem mozgatja meg eléggé a vízfelszínt. Nagyobbat teljesítményűt azért nem tettem bele, mert már ennek is akkora a sodrása max teljesítményen, hogy a halak menekülnek előle. Sajnos senki nem tudott ajánlani olyan belső szűrőt ami nem zajos, és nem csinál hurrikánt odabenn de emellett megfelelő teljesítménnyel bír.
2: azóta beletettem egy másik ugyanilyen szűrőt, így most kettő aquael fan 1-es üzemel az aksiban. Hirtelen ez volt kéznél. Egyik esőztetővel, a másik simán.
A neonhalakhoz: az egy hónapos távollétem előtt vettünk egy 112 literes akváriumot, úgy terveztem, hazaérkezésem után ebbe költöznek át a halak, addig beáll a víz. De nem szeretném őket úgy beletenni, hogy esetleg fertőznek. A jelenlegi akvárium megmaradna a garnéláknak.
Az egyik guppi feladta, a teste felpuffadt, hasvízkórra tippelnék, csak az a gond, hogy nem "borzolódtak" fel a pikkelyei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!