Eheim pick up 2010 elég egy 114 l-es akváriumba?
Semmiféleképp nem elég, az aljzaton sok múlik, ha példa gyöngy kavics, vagy festett dekor kavics akkor esélytelen a belső szűrő.
Ha jó ajzatott tettél, porózus szerkezetűt, rostált sóder,(apró szemű) kvarc homok, agyag talaj( Jbl manado, pro soil, stb) akkor vegyél még egy pick up 210-et, felváltva takarítva szépen elviszi kettő, halak esetében mondjuk 15 nano hal, 1 anci, 6 kisebb páncélos harcsának probléma mentesen elég.
Ha nem jó az ajzatod akkor inkább 20000 ft fölött valamennyivel kapsz külső szűrőt, azt vegyél.
Bár nálam már volt hogy elszállt a fázis az áramnál, 2 napig nem volt áram, lemerültek a szünetmentes tápok, nem volt szűrés, nem voltunk otthon a szomszéd mondta mizu, semmi baja nem lett semminek, nem emelkedett az ammónia szint, koszosabb volt az ajzat ennyiből megállt a dolog, ennyit számít a jó porózus ajzat amiben megtelepednek a baktériumok.
Lényegesen jobb a két belső szűrő, mint ha egy nagyobb lenne.
Van a szűrőanyagban egy áramlási sebesség, külső szűrőknél mivel nagy a vödör alapterülete, lassú a víz oszlop emelkedés, optimális a baktériumok megtelepedéséhez, amik lebontják az ammóniát.
Belső szűrőben takarítás után eszeveszett az áramlás a szűrőanyag körül, opálos lesz a víz, pár hét múlva tompul az áramlás, már jó lenne a baktériumoknak, csak akkor meg takarítja mindenki mert nem nyomja a vizet, sok a lebegő szennyeződés az akvában.
Ezért jobb a két belső szűrő, a frissen takarított, jó áramlást csinál, gyorsan szedi össze a szennyeződést, a régebben takarított jobb ammónia lebontásban, hatékonyabb.
"1 db 800L/órás nem lenne elég manado talajhoz?" az a fentiek véget hetekig csak fizikai szennyeződések begyűjtésere jó, ezért algásak az 1db szűrővel szerelt akváriumok. A jó talaj lényeges, baktériumoknak előnyös, de nem árt ha a szűrő is szerepet játszik a biológiában.
De mint írtam a két belsővel szerelt verzió csak alul telepítetten működik, ha nagyobb halakat akarsz akkor inkább külső szűrő.
Én minden akváriumba agyag talajt teszek, így duplán biztosított a dolog.
Ajzat cserénél egy lávaköves baktérium kultúra nem árt, sera nitrivec.
A félre értés elkerülése véget a külső szűrőnek párja nincs, ha lehetőség van rá azt vegyél, ha nincs és a fenti kompromisszumokat vállalod, kicsi halak, ajzat csere, akkor 2 belsővel egészséges lesz az akva.
Te tudod, te ismered magadat, hogy tudod megállni egy karakteresebb, nagyobb hal elkerülését, a kereskedésben, menyire csábulsz el.
Én körbenéznék hal ügyben előbb, a technikát úgy lehet a legjobban összerakni.
Példa itt van ő: [link]
Olyan mint egy kutya, jön oda ha leülök az akva elé, növényevő, napi 3-4 órát eszik ha nincs alga, kifejletten lassú, komótos hal, tehető 114 literbe de egy hét alatt megpakol mulmal egymaga egy pick up 2010-et, kötelező etetni megeszi különben a növényeket.
Ha ilyenbe belefutsz ahhoz kevés a belső szűrő, ne a szűrés válasszon halat hanem te döntsd el mi tetszik.
Van neonhalas akvám, szép messziről, de nem ülök le elé gyögyörészni, a gurámiknál van Romeo, meg Varacskos, meg tudom különböztetni őket.
De példa hoztam most egy valószínű fejlődési rendellenességgel született páncélos harcsát, 8000ft-ért hajlandóak votak oda adni, 13 centis, úgy néz ki mint egy delfin, másfél éves, 2,5X akkora mint a többiek.
Egy hete van nálam, bődületes kópé, az összes neont odaadnám érte kapásból, az se érdekelne, hogy ő van egyedül az akvában akkora jelenség, vonzza a tekintetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!