Dörgölőznek a halak, gyógyszeres kúra után is. Mit csináljak?
Két hete időnként veszett mód dörgölőzik két zebradánióm. Külső jelet nem látok rajtuk, semmi fehér pötty vagy élősködő. Másfél hete elkezdtem gyógyszerezni az akváriumot, 6 napig Sera Costapurt csepegtettem (3 alkalommal cseppentettem 3 nap eltéréssel), illetve Sera Bactopur Direct ment bele, két alkalommal 4 nap eltéréssel. Mindkettő szert a vízmennyiséghez előírt adagban. A víz hőmérsékletét 25 fokról 29 fokra növeltem a kezelés során néhány napig.
Most megcsináltam az 50% vízcserét, és látom, hogy újra dörgölőznek (az elmúlt napokban nem tapasztaltam). De külső jele élősködőnek továbbra sem látható.
Most akkor mit csináljak még?
(az akvárium br 84 literes, 5 zebradánió, 3 oto, 3 algázó géb, 2 cpo rák, szűrés eheim aquaball 130)
Még annyi infó, hogy kb. akkor kezdődött a dörgölőzés, amikor elkezdtem adagolni az easy carbo-t, illetve a profitot. Lehet ezzel összefüggés?
Enni fagyasztott (vörös és fehér) szúnyog/artémia/cyclops-ot kapnak, heti egyszer JBS grancolor mini-t.
Carbo az akkor jelenthet problémát ha nem a valós nettó víztömeghez van adva, esetleg lejárt a szavatossága.
Növénytápnál mindig fel kell rázni mielőtt adagolod, feltolja a ph értéket ha egybe van adva a heti dózis nem naponta.
Én tennék be a szűrőbe aktív szenet, a gyógyszerek úgyis kiirtották a baktériumokat utánuk ammónia mérgezés szokott lenni, lehet a hálózati vizedben magas az ásványi anyag tartalom esetleg nehézfémek.
Én sérülésnél van egy "kórház akva" (gurámikra jellemző) 5 gramm sót szoktam 10 literbe tenni+ bele lógatok egy kamilla filtert, most is van egy kék gurámim iszonyatosan nézett ki, cafatokban az egész hal bőre, most úgy néz ki kikupál, aktiv szénnel + mechanikai szűréssel szűrőm 20 literes valami.
Aktív szenet szerintem vegyél, baktérium ölők reszelteik az akvát.
Kamillának nézz utána a neten, sokan használják még ma is akváriumba, paraziták meg nem szeretik a sót, neten keresgélhetsz só ügyben. Én 5 gramm / 10 litert szoktam rakni, a neten 10 literhez 10-30 grammot írnak ezt én soha nem mertem beletenni 0.1-0.3% töménységet jelent.
Köszönöm a válaszokat. A Costapur és Bactopur kezelést egyszerre csináltam, lehet, hogy egymás után kellett volna? Egyébként mielőtt megvettem a gyógyszereket, raktam a vízbe 3 teáskanálnyi sót (többet nem mertem).
Sajnos nekem nincs karantén akváriumom, nem is nagyon tudnánk hova tenni, meg még ez is csak november óta üzemel, és nincs beállva.
A carbo, profitot most vettem, egyiknek sincs lejárva a szavatossága. Carbo-t csak 1 ml-t adagolok naponta, mert mehetne ugyan 1,5 ml is, de úgy látom, hogy a vallisneria nem nagyon szereti. Profito 1 ml megy naponta, de 3-4 naponta van egy nap szünet.
A vízbe tettem Sera Nitrivec-et most a vízcsere alkalmával, én azért úgy gondolom, hogy ez a létszám ekkora akváriumban nem fog hirtelen nagy mennyiségű ammóniát okozni.
A víz egyébként nagyon kemény, a ph-ján kiakadt a színskála, és a 9,5-est mutatja általában. MOst raktam bele 5 l ioncseréltet, így ment le 8,5-re. Nitritszint 0, nitrátszint biztonságos.
Emlékszem az előző kérdésedre amikor kezdődött a dörgölődzés, akkor ezek szerint a só nem oldotta meg, baktérium kultúra az jó de többször kell adni, kisebb adagokban felrázva, a réz szulfát baktérium ölő hatású, nem kíméli a hasznos baktériumokat sem.
Mindenhol réz van használatban baktériumok ellen, oxid, gálic kertészetben.
A ph teszted szerintem nem jó, ennyinél már nem élnének a halak, esetleg van benn valami nem odavaló tárgy ami keményíti a vizet, ajzat valami.
Manado is feltolja egy darabig a ph értéket és keményít is, de ennyire nem.
Oké, köszi. Én is így gondoltam, hogy minden nap egy pár ml nitrivec még megy bele, mert még biztos dolgozik valamennyire a bactopur.
Az előző kérdésemben még 7 dánióm volt, kettőt kivettem és gyorsan végeztem velük. Az egyik a véres fejű volt, miután az egész testén bevérzések jelentek meg, kivettem és végeztem vele. Egy másik pedig egyik napról a másikra kétszeresére puffadt, csak lebegett, és rajta is bevérzések jelentek meg. Mivel az interneten található képek alapján hasvízkórra tippeltem, őt is kivettem. A halasnál azt mondták, szerintük bélgyulladása volt. Nem tudom, hogy annál lehetnek-e a testen a bevérzések.
A víz nálunk sajnos nagyon kemény, a szolgáltató által mért keménység 19-33 nk közötti, de tapasztalatom szerint inkább a felsőhöz közelít. Konkrétan ma mértem ismét, és megint >=40 lett az nk. Az ioncserélt vízre 0 nk jött ki, szóval nem a teszttel van a gond.
A ph pedig valószínűleg a keménység miatt ilyen magas. Az ivóvízre ugyanezt az eredményt adta a tesz (9,5), mint az akváriumi vízre, forralva szintén. Mivel ez nekem is először hihetetlen volt, megnéztem többféle vízzel. hátha nem jó a teszt (a fehérvári lágyított víz 8,5ph-s, az ásványvíz 8,5 ph-s, az ioncserélt víz 5,5 ph-s lett, tehát a tesztcsík szerintem pontosnak tekinthető).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!