Mi az, ami feltétlenül szükséges egy kezdő akvaristának?
Adott egy 34x18x23 centis akvárium (14liter), 6db neonhal, egy pár guppi, egy dánió és egy panda páncélosharcsa. Van az akvárium alján kb 1 centis szürke apró kavicsréteg, felette kb 1,5 centis kék kavicsréteg, egy élő növény (valamilyen hosszú levelű, nem tudom pontosan) és egy műnövény. Megoldottam fölé egy 11W-os nem kimondottan akváriumhoz való lámpával a világítást. Holnapra elvileg lesz hozzá levegőztető vízszűrő. Maximum még mennyi halat tehetek bele? Jelenleg ugye 10db kisebb hal van benne. Hőmérő, pH mérő stb-t érdemes venni? Le kell fedni a tetejét (nincs hozzá műanyag tető)? Mennyit és mikor kell világítani nekik? Milyen gyakran kell cserélni a vizet és azt hogyan kell végrehajtani?
Ajándékba kaptam, ha magam vettem volna utánanézek.
Előre is hálás vagyok a segítségért!
Leginkább tudás, türelem és pénz.
[link] vannak ingyenesen letölthető e-könyvek, amiket nagyon érdemes elolvasni, mert elmagyarázzák az akvarisztika alapjait.
Itt olvashatsz a biológiai egyensúlyról, aminek a beállítása az akváriumodban nem történt meg: [link] szóval, ha még tudtál is szerezni szűrőt, valószínűleg lesznek elhullások emiatt, meg mert rettentően túl van telepítve.
A sűrű vízcserék mellett max. kétnaponta etess, keveset, így kevesebb halkaki termelődik. Halálra éheztetni nagyon nehéz egy halat, a túletetés ez esetben viszont végzetes lehet.
Ha nagyobb akváriumot veszel, ne szettet vegyél: általában súlyosan alulméretezettek a szettek szűrői. Inkább kérdezd meg itt, hogy mekkora akváriummérethez mit ajánlanak (boltosnak nem biztos, hogy érdemes hinni).
Amit érdemes lenne még beszerezni: ammónia, nitrit és nitrát teszt, hogy tudd mikor áll be az akváriumod vize.
Akitől a halat kaptad, annak meg említs meg finoman 2 dolgot:
- eme nemes dokumentumot: [link] (3. oldal közepe: "Tilos [...] gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb ûrtartalmú térben tartani.")
- meg azt, hogy nem szép dolog bármilyen élőállatot ajándékba adni, mert felelősség, pénz, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!