O,4 W/l-es világítású akváriumhoz megérné JBL Manado talajt tenni, vagy nem, mivel csak alacsony fényigényű növényeknek felelne meg a fénymennyiség, és azok meg sima talajon is elvannak?
A zeolitok elég sok mindent hajlamosak megkötni, de úgyis lemerül ez a képességük idővel, így hosszú távon nem számít sokat. Egyedül az ammóniakötő tud zűrös lenni, mert éhendöglenek tőle a szűrőbacik, aztán egyszer csak lemerül, a szűrés meg nullán van.
A növényes talaj mindig hasznos, akkor is, ha gyökeres növényed sincs. A porózus talaj kedves a talajbaciknak, így hasznos része a biológiai szűrésnek. És fénytől függetlenül kedvezőbb a gyökereknek. Lehet, hogy a szívós növények bírják a liszfinomságú homokot is, de ettől még nekik is nagy segítség ha szellőzik rendesen a talaj.
A talajnál mindig azt kell nézni mit akarsz az akvától, milyen típusú lesz, milyen halakat akarsz, milyen növényeket, és milyen a szűrésed.
A növényes táptalaj oldódik a vízben, jól kell fedni, a növények ültetése is nagyobb feladat, van olyan táptalaj ami nem oldódik de nem is olyan hatékony.
Ha akarsz talajlakó halakat megint más a helyzet, ők túrják az aljzatot, ha kicsi a szűrőd célszerű a manado tehermentesíti egy kicsit a szűrőt, egészségesebb az akva.
Nálam olyan van, hogy műanyag tál belerakom kint egy asztalon a növényeket, alulra táptalaj (mondjuk én mást használok erre a célra) lefedem, és az akvába tili toli, így később ha át akarom rendezni az akvát vagy a növényeket nem jelent problémát nem keveredik fel, kiemelem és tudok bele ültetni.
Gyöngykavicsból ki oldódhat az alatta lévő táptalaj, bazalt meg nehéz a növények gyökerének.
Én tettem régebben táptalajt, csak heti szinten nem fértek el a halak, metszéstől metszésig problémás volt, sima manado van folyékony táppal teljesen jó.
A táptalajtól fontosabb a világítás, onnan indul az egész. Ahhoz kell mérni a többit 0,4watt/liter még nem akkora hogy a növények növekedési üteme kívánja a co2-őt és a táptalajt, persze szebben nőnek tőle de az is egy idő után kiürül mint a virágföld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!