26 literes akváriumban sokféle halacska?
Nagyon nem jó így. Azért kell hetente takarítani az akváriumot, mert vészesen túl van terhelve a víz. Sok benne a mérgező anyag, állandóan szenvednek ez miatt.
Legjobb lenne az öszes halat JÓ HELYRE elajándékozni.
Az állatvédelmi törvény szerint 30 literes az a minimum élettér, amiben kifejlett gerices állatot (így pl. halat) tartani lehet. A 26 literes akvárium maximum ikráztatni jó, esetleg karantén akváriumnak, ahol átmenetileg van nagyon kisszámú, legföljebb 1-2 darab hal, de mondom, csak átmenetileg, tartani 26 literesben hosszú távon nemcsak, hogy törvénybe ütköző, hanem valóban álatkínzás.
Ajánlom a diszhal.info -t, ott nem írnak hülyeséget az akvárium méretét illetően. Aranyhal: nimimum 200!!!! literes akváriumot igényel. És akkor a többit nem is emlegettük.
Tényleg így van, ahogy fentebb írták már a többiek: az akvarisztika nem úgy kezdődik az ember életében, hogy "jajj, de ari, megveszem", hanem először hetekig, hónapokig olvasok a témában, aztán megtervezek mindent papíron, alaposan, aztán megveszem a cuccot. Ajándékba meg nem fogadok el semmit, csak ha előre le van tisztázva.
Sajnos ezek olyan szabályok, amiket be kell tartani magunk miatt is, a halak miatt is.
Mérgező anyagok: ammónia, nitrát, nitrit. A halak ürülékéből keletkezik. És mivel nem tudnak kikéredzkedni a retyóra, így az akváriumba kakilnak. Csakhogy ez egy idő - és nem is sok idő - után eléggé elkoszolja, elmérgezi a vizet. És minél kisebb a víztömeg, és minél több a hal, annál nagyobb lesz a mérgező anyagok koncentrációja. Sokan nem hiszik el, pedig valóban így van: egy 250 literes akváriumot sokkalsokkalsokkalsokkal könnyebb tisztán szépen rendezetten tartani, mint egy pl. 26 literest. Egyszerűen azért, mert a víz kémiai és biológiai egyensúlyát sokkalta könnyebb fenntartani egy nagy akváriumban. Én is 10 évesen kezdtem az akváriummal foglalkozni, több, mint 25 éve. Persze akkor csodálkoztam, hogy miért pusztulnak a halak. Aztán nem volt akváriumom évekig, de a kedvem nem ment el tőle, ahogy felnőttem előbb olvastam sokat a témában, és úgy kezdtem bele ismét. előbb egy 65 literessel,aztán 80 liter, aztán 110, most pedig 240 liter a legnagyobb. És ezzel a naggyal messze nincs annyi gondom, mint akr csak a 65 literessel volt.
Akvárium "pucolása": lehet hetente, sőtkell is, DE! ez nem jelent teljes vízcserét, hanem csak max. az 1/4-ét, esetleg 1/3-át a víznek. Az akváriumban lévő kavicsot meg nam tisztogatjuk, nem bánjuk, sem a többi cuccot. A belső szűrő szivacsát persze ki kell mosni hetente (én a kis, 54 literesem szűrőjét hetente kétszer is kimosom), külsőszűrőt ritkábban. Szóval a takarítás SOHA nem jelent teljes vízcserét, meg a cuccok kifőzését, kivikszolását.
Mindemellé: a 26 liter nem alkalmas halnevelésre!!!!! Ahhoz rendkívül kicsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!