Növényes akvárium kérdés? (lent)
Elvileg az ammóniafogyasztás az általános, mivel ez a könnyebben felvehető vegyület és a növények a nitrátot is visszaalakítják ammóniává a felhasználás előtt.
De szerepelnek akvarista fórumokon listák ammóniafogyasztó növényekről. Lehet, hogy ezek csak simán a nitrogénzabáló növényeket jelentik, de az is lehet, hogy a nitrátfogyasztásra képes növények tényleg lassabbak ammóniafelvételben, de erről nem tudok egyértelmű adatokat.
Én már láttam olyan 150literes ráadásul mollys akváriumot, amiben nem volt szűrés. Ha jól választod meg a 6 halat és a növényeket, akkor működhet szűrő nélkül.
Egy pipás szivacsszűrő viszont jól elrejthető, elég is lenne bele, hátránya, hogy kevés áramlást csinál.
Nehéz úgy választani halat, ami nem rajhal. Külső szűrővel viszont egy tucat valamilyen rajhal mehetne, ami már pro.
Namost szerintem következő a helyzet.
Növényesbe azért kell bika szűrés, mert durván erős a világításod, ami miat már a legkisebb ammónia szintre elkezdenek terjedni az algák. Nálam a háromszáz literesbe alig van hal, azok is csak algaevők, és egy tetratec ex-1200 meg egy atman cf-1200 dolgozik full biológiai töltettel, + tolom a CO2-t, és eléggé pengeélen táncolok a szűréssel 4 x 54W világítás mellett.
Más egy hangulatvilágítással megvilágított akvárium, ami azt hiszed hogy működik, közben a halak szenvednek, csak lehet, hogy fel sem tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!