Hogy értsem meg ezt a táblázatot, és hogy használjam jól a co2-t?
Most indítottam a nagynyomású co2-t a lassan 1 éves akváriumomban, de csomó mindent nem értek. Kezdésnek ezt...
Van PH és KH tesztem, de nem jövök rá, hogy ennek mi a lényege. (sajnálom, humán szakos vagyok-.-)
Én valahogy enélkül a táblázat nélkül is tudtam CO2-zni.
Törpeszívóharcsával teszteltem. Annak hamarabb elkezd gyorsan mozogni a kopoltyúja mint a többinek, és ha hiperventillál az akvárium alján akkor túl sok a gáz, akkor vissza kell venni belőle. És az úgy pontjó a növényeknek.
De azt hozzáteszem, hogy 10 nk-s vizet öntöttem az akváriumba alapvetően. Ozmo vizet és csapvizet kevertem felesbe. Nagyjából 6-7 közé esett így a ph.
Ez jó volt a növényeknek, mert 6.5 ph-n tudják legjobban felvenni a tápanyagokat és elég jól beindultak a növésben.
Viszont a halakat mindenképp figyelni kell első időkben amikor beállítod, és inkább a halknak kedvezz, azt mondom inkább kevesebb CO2-t nyomj bele, nagyon legyél óvatos, mert könnyen megfulladnak. Ha valamelyik felmegy pipálni a víz tetejére, akkor vissza kell venni belőle lehetőleg azonnal.
Van tartóstesztem, de abban nem változik a folyadék színe :/
Kb 1 bubi/sec megy, nettó 60 liter.
Hable, vannak otoim, de azok mindig elég gyorsan lélegeznek... Pedig skimmert is beteszek a lámpakapcsolás után, hogy jól mozogjon a vízfelszín, + az elég sok o2 juttat a vízbe, ha jól tudom, ők szeretik az oxigéndús vizet.
De van néhány kalászhalam is, őket figyeltem, nem pipálnak, pedig ők állítólag érzékenyek a co2-re. Az amanok sem szöknek.
Hja azért nem pipálnak, mert nyomod bele a levegőt közben?
Ha levegőt nyomsz, hamar kiszáll a CO2. Én úgy csináltam, hogy a bubiszámolót nem tudtam követni, mert elég hülyén működött, de nem porlasztottam bele külön levegőt, csak a vízfelszín mozgott ahogy a szűrő fújta.
Tényleg gyorsan mozog a kopoltyúja általában, de van hogy kedvetlenül lefekszik egy fára, vagy kőre és méggyorsabban mozog neki, mint szokott.
Viszont akkor érzi jól magát ha úszkál rendesen vagy az üvegen tapad általánosságban.
Nézd ez 112 literbe így ment. Akkor nyomasd feleennyire :)
http://www.youtube.com/watch?v=9GHYoXws-wU
Nem tudok mit mondani mást, mert nem nagyon méregettem én komolyan ezt.
Azt írja, lámpakapcsolás után indítja be, így a CO2-nek ez nem árt. Mások is csinálják, jót tesz a szűrésnek meg még sok egyébnek.
A tartós teszt mennyi ideig volt bent, mire elkönyvelted hogy nem csinál semmit? Milyen vizet raktál bele és milyen indikátort?
Milyen diffúzorod van?
Szerintem is a tartósteszt a megoldás, ezt a táblázatot én is hamar félre dobtam..
Vegyél a Green Aqua-nál tartósteszt folyadékot, azt nem kell kevergetni, és szép lassan told fel a CO2-t. Naponta nyitsz egy kicsit a tűszelepen, max. egy hét alatt be tudod lőni a mennyiséget és az időzítést is, aztán hozzá se kell nyúlni. :)
Hable, félreértetted.
A skimmert éjszakára teszem be, amikor nem megy se a világítás, se a co2.
Az 1 bubi/sec pedig nem percenként, hanem másodpercenként jelent 1 bubit :) 60 literre 2 bubit javasolnak másodpercenként.
Platypus, ilyen tesztem van: [link]
Valami ilyesmi diffúzorom: (nem tudom a gyártó nevét, de elég jól porlaszt, csak egy kicsit nagynak tartom)
De tervben van, hogy veszek egy ilyet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!