Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mekkora fénycsöveket használjak?

Reptoid kérdése:

Mekkora fénycsöveket használjak?

Figyelt kérdés

Az akvárium kb 120 centi hosszú, és a víz, amit az aljzatig be kellene világítani, az olyan 45 centi mély.

Jelenleg van egy 2x54W-os előtétem, ahhoz ilyen csövet néztem ki:

[link]

Ez foglalattal együtt éppen pont befér.

Emellé még van 2db 36W-os T8-as előtétem. Az ehhez való "sima" csöveg viszont 120 centi hosszúak, ami amúgy is nagy, azokkal az ordenáré foglalatokkal végképp. A tetőt szétbontani nincs sok kedvem.

Szóval vehetnék akvarisztikai csöveket, azokból van 90 hosszú és 30W-os vagy 105 centi hosszú, de 38W-os.

3 verziót látok magam előtt:

1) Veszek 2db 90 centis, 30W-os csövet, ez olyan 7000 Ft

2) Veszek 2db 105 centis csövet, 38W-osat. Ez olyan 8000 Ft. Kérdés, hogy a 36W-os előtét meg bírja-e hajtani.

3) Veszek még egy 2x54W-os T5 előtétet, és hozzá 2 ilyen olcsóbb csövet (mint a fent linkelt, max másabb kelvinnel), és akkor ott vagyok 9-10000 Ft környékén.

Ezt viszont ugye csak egyben tudom kapcsolni, ha esetleg túl sok a fény, akkor le kell takarnom egy csövet kb :D

Inkább növényes lenne az akvárium, talajon parvula gyep, anubias barteri nana, valisneria, pogestemon erectus, bacopa, polygonum, ilyesmiket néztem ki.

Széndioxid palack az van, de 2 kilós.

Köszi szépen!

2013. okt. 16. 12:57
 1/7 Pendulum92 ***** válasza:

Nem tudom, hogy mekkora az akvárium, de a sok fény nem lesz baj, nem kell csöveket takargatni, csak tartsd a lépést a tápanyagokkal, és co2-vel.

Nem tudom melyiket csináld, nálam az akvárium 60 centi hosszú, és volt egy 18 wattos T8-as rábalux armatúrám. Szétszedtem, kifúrtam a tetőt két oldalt, és úgy raktam be, hogy a két kis foglalt oldalról kilóg :D Kicsit gányolás, de engem nem zavar. Így nem kellett semmi új, csak egy cső. Még páramentes foglalat sem :D

2013. okt. 16. 13:26
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha az előtét gyengébb, mint a lámpa akkor nagyon melegedni fog az előtét. Az nem jó szerintem.
2013. okt. 16. 20:20
 3/7 A kérdező kommentje:

Én voltam a hülye, mikor csináltam az akváriumra az új bútort. Akkor kisebb T8-asokkal működött, de azóta megint változtatásra adtam a fejem. Nagyon ronda a merevítés, ragasztás az akvárium tetején, az üveg sem olyan szép, szóval a bútor mindenképp rajta marad.

Ma vettem 2 osram 865-ös csövet végül, a másik két fénycső "helyére" még nem tudom, mit rakok. Ma megkérdeztem az osram kereskedésben az eladót, azt mondta inkább a 38W-os csövet ajánlja a 36W-os előtéthez, mint egy 30W-os csövet.

Olvasok mindenfélét sajnos, szóval egyelőre veszek egy növényes T8-as csövet is, az utolsót még nem tudom.

2013. okt. 16. 20:33
 4/7 A kérdező kommentje:
2W azért csak nem a világ vége, hátha bírná. Ezeknek nincs egy horror áruk, szerintem megpróbálom.
2013. okt. 16. 20:36
 5/7 anonim ***** válasza:
Akkor szerintem előbb próbáld ki és ha melegszik az előtét, akkor azt ne a tető alá tedd, hanem mögé, mert akkor az melegíteni fogja a vizet nyáron. Persze most télen még nem is baj, csak nyáron lehet problémás.
2013. okt. 16. 21:18
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek!

Eddig is eleve kívül voltak :)

2013. okt. 16. 23:01
 7/7 Pendulum92 ***** válasza:
Tető alá márcsak azért sem lenne szerencsés, mert vizet nem szeretik az elektromos dolgok :D
2013. okt. 17. 08:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!