Aljzat nélküli akváriumnak milyen hátulütői lehetnek?
vagy olyan növényt aminek nem kell aljzat vagy agyagcserépbe raknám. lehet h csúnya lenne de akkor csak egy vékony 0,5-1 cm-es vékony réteget rakok
az egy dolog h megeszik a maradékot, de ha kevesebbet is etetek a kajából, a halakon keresztül kaki lesz, amit már nem eszik meg semmi, és ez gyűlik össze sztem
Ez a legrosszabb megoldás lenne szerintem, nem tudnál növényeket ültetni, max pl gömbmoha vagy jávai lehetne benne, vagy hasonló, aminek nem kell legyökereznie.
Így egyre kevésbé lesz természetes, a halak sem díjaznák ezt...
Több lehetőséged is van egyébként a mulm kitakarítására:
Egyrészt etess kevesebbet, a gyakran felhalmozódó mulm legtöbbször a túletetés következmények
Másrészt ha külső szűrőd van, tedd be úgy, hogy az aljzat lejtsen, a szívócső a lejtő alján legyen, a befolyócső pedig a túloldalon, így gyakorlatilag az áramlat lesodorja a szutykot a szívócsőbe (nekem is így van, nincs mulm, egyáltalán).
Ha belső szűrőd van, akkor az legyen a lejtős részen, minél lejjebb, a kifolyó pedig nyomja át a vizet a túloldalra. Ugyanez a hatás mint előbb.
Egyébként ha jól tele lenne rakva növényekkel (persze nem az úszótér rovására), akkor a növények gyakorlatilag feldolgoznák a mulm nagy részét.
Esetleg talajszűrőt is bevethetsz, azt akár házilag is össze tudod rakni.
De a legfontosabb ismét: ne etesd őket túl!
Mekkora egyébként az aki és mennyi halról beszélünk?
112 literes 14 mollival. Manado talajjal. Sztem nem etetek túl sokat, amit kb 1 perc alatt bezabálnak.
A leejtős módszert próbáltam már de a sodrás miatt a talaj is lesodródott, ha meg fojtom a bejövőt akkor meg felgyülemlik(közepesen lefojtva mind2).
Tökmindegy. Ha veszel anubias nanát, azt bármire rá tudod kötni damillal.
Ezek így jók, mert könnyű utána pakolgatni, és rá tud nőni a vasfára, vagy lukacsos tufa szerű kövekre is. A gyökere behálózza. Mohaféléket is rá lehet kötni, csak azt lehet hogy a mollyk megennék: [link]
Az anubiast nem eszik.
Nekem volt olyan akváriumm, amiben semmi talaj nem volt, csak rengeteg moha vasfára kötve, és egymás mellé lepakoltam a fákat, ami utána egyben úgy nézett ki, mintha füves lenne.
Meg olyat is csináltam hogy jávai mohát egy műanyag rácsra varrtam, leraktam a földre, a rács akkora volt mint a kis akvárium. Rátettem egy követ és lent maradt, az is úgy nézett ki, mintha füves lenne, csak ott nem volt elég fény, és egy idő után elbarnult cseppet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!