Az energiatakarékos izzók megfelelő fényskálával rendelkeznek akváriumi világításhoz?
2db 15W daylight 6500K izzót vegyél akkor
viszont 30 watt fény nem olyan sok, az alá csak gyenge fényigényű növény mehet, pl Anubias, Jávai moha, Cryptocoryne nevillii. A széleire alulra ahova kevesebb fény jut, oda gömbmoha.
Közvetlen a lámpa alá lehet tenni vizi hortenziát, de azt így, hogy nem ásod el, csak mondjuk lecsípsz belőle kis hajtásokat, és rádobod a vízre, hogy a levelek vége feküdjön rá a vízre, mert az mocsári növény és kintről szereti felvenni a co2-t. [link]
Nem baj ha a gyökere nincs beásva, rá lehet tenni akár egy vasfa, vagy mangrove gyökér tetejére is, és jól mutat szerintem.
A víz tetején még megmarad a békalencse is valószínűleg. Ha kérsz egy marékkal a boltban, úgy nem drága. Ezt a halak-csigák szeretik csipegetni, és gyorsan terjed. http://www.youtube.com/watch?v=iVq4R-U5E-8&list=TL_uZb-uXaX3U
Viszont ha nem tetszik akkor ne tedd bele, mert nehéz eltüntetni, elég apró, csak hálóval tudod leszedegetni a vízről, de ha marad benne csak 1db pötty és nem eszik meg, akkor az megint elkezd terjedni.
Microsorum-ot is tehetsz, az is bírja a gyenge fényviszonyokat.
Fényterelőnek lehet venni kis darab mylar tükörfóliát, ez olyan mint az alulia, csak van belőle vastagabb változat is, ami nem gyűrődik. [link]
Ha az izzó fölé teszed, fentről visszaveri a fényt, így az másfélszer jobban bevilágít az akváriumba. Ezt kéne használni.
A 6500 K az szép fehér fényű izzó. Növényeknek pont jó spektrumban világít.
A 2700 K, vagy 4000 K cool white sima szobai energiatakarékos izzók nem olyan jók, ahogy észrevettem azok alatt a barna alga jobban nőtt, a növények pedig hervadoztak. Én csak akkor használtam szobai izzót, amikor jó izzóm kiégett, de az nem jött be. Egy hónap után lecseréltem.
Van olyan, ami igen.
Amit általában mindenhol árulnak, az nem jó, az 2700 Kelvines.
Neked 6500 Kelvines kell.
"két 10w-os energiatakarékos izzóval, így a kettő együtt kb 80w-ot adna."
Nem, 2×10=20 !!!
Senki nem számol elavult izzószálas watt leadással.
tehát bárhol olyat olvasol vagy hallasz, hogy hány watt/liter kell, vagy 1-1 növénynek hány watt kell, vagy hány watt kéne az akváriumodhoz, az mind ilyen gerjesztett gáz elvű világításra van kitalálva.
Fénycsövek, kompakt fénycsövek (energiatakarékos égők).
Szóval a 20W, az 20W.
100 literhez pedig minimum 2×15 watt kéne, az alatt is csak a leg árnyéktűrőbb növények maradnak meg.
Ha ennél többet akarsz, akkor jóval nagyobb fény kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!