Adjatok tanácsot! Halak teknős mellé. Milyet? Mennyit? Hogyan?
Üdv!
Kérnék egy kis tanácsot tőletek, mielőtt kezdőként mindent elrontok :)
Na szóval az a helyzet, hogy van egy kis teknősöm, ami teljesen kifejletten is max 13-15 centis lesz. Van neki egy 95x25x30 -as akvaterráriuma. Ez ugye bő 70 liter, azonban a kimászója fix magasságú, szóval a vízszint csak 15 centis benne.
Rakhatnék bele halakat szerintetek? Nyílván nem sokra gondoltam, olyan 5-10 darabra, de ebben is adhattok tanácsot mert sosem voltak még halaim.
Szűrő, levegőztető alap hogy akkor kelleni fog.
Esetleg 1-2 élő növényt is szívesen raknék bele. Vélemény?
Halakból amúgy szifók-ot néztem.
Ui: Benne van a pakliban hogy a teki elkap belőlük párat, szóval olcsó halakban gondolkozom.
Köszönöm a tanácsokat!
Nem! Határozattan nem!
Hallgass rám: semmilyen halat ne tegyél teknős mellé - se szúnyogírtó fogaspontyot, se szifót, se semmit: vagy levadássza őket a teknős, vagy nagyon csúnyán "helybehagyja".
Köszi a választ :)
Állítólag a szifók is szapora, tényleg az? Csak mert azok mutatósak :)
A teknős amúgy fagyasztott halat kap. A halakat azért akarom, hogy töltse a teret picit, mivel a teknős elég sokat bújkál, én meg nézem az üres aksit :)
Szerinted hányat rakhatok bele? Nem akarom túlzsúfolni őket, csak jó lenne ha úszkálna valami a vízben.
Amúgy ha a teki rendszeresen kap elegendő fagyasztott halat, mennyi az esélye, hogy ellegyenek egymás mellett? :)
Köszi
Kedves kzs!
Köszi neked is, megfontolom.
Esetleg ötleted van, hogy akkor hogy tehetném élettel telibbé az akváriumot? A teknős sokat bújkál!
mivel ott a teknős, és tök alacsony a vízszint, szerintem nem lenne jó helye ott akármilyen halnak is.
a növényeket meg bezabálja a teknős. talán gömbmohát rakhatsz bele.
A hal tartás egészen más, mint a teknőstartás!!!
A teknőst csak önmagában tartod, az ő környezetét, igényeit kell szem előtt tartanod.
Ha halat tartasz, akkor egy komplett rendszert tartasz fenn.
A teki nincs "közvetlen" kapcsolatban a vízzel, nem abból "lélegzik" stb, a hal meg olyan, mint a víz, amiben van.
Egy halnál töredéke méreganyag lehet a vízben, nagyságrendekkel érzékenyebb az egész rendszer.
Sokkal jobb vízminőség kell!
Ráadásul millióféle betegség támadhatja meg őket, aminek a legegyszerűbb elkerülése, ha jó az immunrendszerük.
Ez, csak tökéletesen stresszmentes környezetben alakulhat ki.
Stresszt, még a zsúfoltság önmagában is okozhat, akkor gondold el, mekkora stresszt okoz az, hogy életük minden másodperce veszélyben van egy ragadozótól.
A zsúfoltságot azért említem, mert ha 15 cm-es a vízoszlop, az alig több mint 30 liter, ami ahhoz is határeset, hogy egyáltalán halat tarts benne, nem még hogy pl xipho-t.
Annak 100 liter fölötti akvárium kell.
30 literben 3 cm-es nano halakat tarthatsz, jó szűréssel, teknős nélkül 10 db-ot!
A halak nem tudnak kimászni, nekik a vízmennyiség az egész életterük, amiben az életüket leélik.
Xipho nagyságú halakat rakni ekkora vízbe kb olyan, mint ha 1 méteres láncon élne egy németjuhász.
Nem beszélve arról, hogy a teknős önmagában bőven leterhel ekkora vizet (értsd beleszarik, ami méreg) nagyon komoly külső szűrő kéne , ami ennyi salakanyagot olyan hatékonyan bont le, hogy abban a vízben halak élhessenek.
A természetben század része sincs az élőlények létszáma adott élettérben, azért tud működni.
Kizárt dolog, hogy halakkal tudd tartani a teknőst anélkül, hogy azok szenvednének.
Rakj bele erős növényeket, vagy műnövényeket, amik kitöltik a teret.
Egyáltalán milyen teknős?
Lehetne még rakni bele mondjuk 2 db pézsmateknőst, azok kb ugyanekkorára nőnek, nem jelentenének veszélyt egymásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!