Az 50 literes akváriumomban csak ioncserélt lágyvíz van. Hány litert vagy hány százalékét kell lecserélnem az állott csapvízzel, hogy az elég keménységű legyen?
2-3 naponta cserélj mondjuk 5 liter vizet feles ioncserélt - csapvízre, és ezt az arányt tartsd minden egyes vízcserénél később is.
Nehogy egyszerre cseréld ki az egész vizet, mert a a hirtelen traumától meghalhatnak a halaid. Fontos, hogy lassan következzen be a változás, még ha a mostani helyzet elég veszélyes is.
A 0 keménységű víz iszonyat instabil, nincs semmi pufferhatása, kész orosz rulett, amit csináltál.
A felesbe kevert víz szerintem pont jó lesz, olyan 8-10,es keménységű, ami mlg jó a lágyvizes halaknak is. A neon amúgy megvan csapvízben is már, de csak a lágyvíz az eredeti élőhelye, én is abba tenném.
"Engedd le a víz 75-80%-át majd tőltsd fel cspvízzel"
1. helyesírás :D
2. egy akváriumban nem szabad ekkora vízmenyiséget lecserélni kivéve 1-2 eset amikor betegség illetve fertőzés történt én Pendulum92 válaszát hasznosabbnak vélem mert őt többször láttam válaszolni és sztem elég tapasztalt akvarista
Igen a fő gond azzal a verzióval, hogy egyszerre nem cserélünk ennyi vizet, még ugyanolyan minőségű, állott vízre is ritkán.
Ha a mostani 0 nk-s víz 75-80%-t egyben lecserélné a kérdező, az drasztikus vízminőség változást idézne elő rövid idő alatt. Nem csak az nk emelkedne meg hirtelen, hanem a pH is. A halak pedig nem szeretik a hirtelen vízváltozásokat.
A csigáknak pedig - ha jól tudom - azért nem jó a lágy víz, mert egyszerűen akkor elkezdi oldani a házukat a víz. A házukhoz való meszet nem (?)főleg(?) a vízből, hanem a táplálékból veszik. Nálam már régóta 8 nk-s víz van, és szaporodnak a csigák.
Csapvízben is ellennének a neonok és a csigák, de a drasztikus vízértékváltozatást jobb elkerülni.
"továbbá a csigáid azért nem bírják a lágy vizet mert abban olyan enzimek találhatók amelyeket nem tudnak megemészteni a kemény vizet kedvelő kisállatok"
Ezt viszont nem igazán értem.
A 8-10 nk-s víz már a középkemény víz kategória, az én csigáim jól meg vannak benne, nem hinném, hogy ez gondot okozna nekik.
vízjavító csomagot?
Az meg mi? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!