Nettó 40 literbe osztottfarkú aranyhal mellé mehet még valami?
Barátnőmék anno megszüntettek egy kerti tavat és a két túlélő (osztott farkú és sima) aranyhalnak egy akvarisztikai boltban bruttó 45 literes akváriumot ajánlott az eladó(!), így megvették, hogy ne a macska járjon jól. Már csak az osztott farkú (kb 8 cm) van életben és szeretnénk feldobni a magányát és a látványt, ha lehet.
Az akvárium nem tökéletes, a kavicságy kb 2cm, ezt gondolom meg kell dupláznom, a két növény közül csak a moha valódi, így legalább 2 élő növényt még telepítenék bele a kamu helyett. Fűtés, világítás nincs, a belső szűrő pedif egy "Elite Jet Flo 75" 400 l/h kapacitással.
Fontos, hogy viszonylag "igénytelenebb" (kezdő akvaristának való halak legyenek), illetve az aranyhal farkát ne kezdje/kezdjék ki és az se zabálja meg őt/őket, illetve ne legyen szaporulat. :)
Barátnőmnek nagyon tetszik a Betta és szeretne egy harcsát takarítási célzattal. Szerintem meg jól mutatna, ha lenne egy kis csapat, de nagyon kételkedem, hogy ebbe a vízmennyiségbe egyáltalán még bármi mehet. Januári fogaspontyocskát, Bettát, Guppit, törpeguppit, sarlófoltos páncélosharcsát nézegettem, de mondhatni laikus vagyok, ajánlhattok mást...
Mehet még a vízbe halacska vagy bővítsünk akváriumot (max br 100L) vagy ajándékozzuk el az aranyost vagy utóbbi kettő? :)
1. nagyon kicsi az aranyhalnak az aki, neki 150 literes kellene.
2. azt a mészkő bujkálót sürgősen vedd ki, mert sügeres akiba való, átvertek.
3. 20 wattos világítás kéne igénytelenebb növényekhez.
4. betta melegvízi, aranyhal hidegvízi.
5. az ilyen kicsi akváriumokba való harcsák csapathalak, minimum 6 kéne.
tehát összességében:
az aranyhalat mindenképp ajándékozzátok el, mert még a 100 liter is kicsi neki. jó lenne valami kerti tavas ismerős.
a szűrő gyenge telepítéssel elég is lehet a későbbiekben, ha ezt az akit tartjátok meg.
a páncélosharcsák nem nagyon takarítanak, ekkora akiba törpe szívóharcsa lenne jó, de ahhoz kicsit erősebb szűrés kéne.
én azt mondanám nektek, hogy vegyetek most egy bettát, és pár amano garnélát, vagy zebracsigát (az is takarít, de más csiga elszaporodik), és 20 wattos daylight világítást, hogy növényezzetek is.
Kedves izé-bigyó, most már igen köszi! sosem volt közöm akvarisztikához, szóval csak az elmúlt 2 napban olvastam át annyi ide vágó oldalt, amit lehet és minél többet olvastam, kb annál hülyébbnek éreztem magam a témában az igazán eltérő vélemények miatt, ezért jöttem ide kérdezni, mert a több éves tapasztalatból eredő akvarisztikai tudás hiánya nem kompenzálható.
Kedves Xandir, köszönöm szépen a sok hasznos tanácsot, ebben az esetben elgondolkozunk, hogy mi legyen, de az aranyhalat mindenképp megpróbáljuk lepasszolni, elvileg van is egy lehetőség, a követ pedig kivesszük és mérlegelünk, hogy maradjon ez az aki vagy vegyünk nagyobbat, komolyabb felszereléssel. Nekem a betta + csiga tetszene is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!