Ezek milyen kövek?
A középső és jobb oldali kéne. Mind lávakőként kaptam, de a kettő totál más színű még szárazon is, nemhogy vizesen. Ettől függetlenül lehetnek azok is valamiféle tufák?
[link] Jpg
A vörös talán andezittufa, amibe keveredett némi vas.
A másik kettő valóban lehet tufa, és így egymás mellé téve az ember elsőre azt is gondolja, de engem zavar ez a világos szín.
Az a baj, hogy ez a lyukacsos szerkezet nem csak a vulkánokban keletkezik, hanem cseppköveknek is van ilyen fajtája, azok meg mészkövek.
De ezt egy sav próba eldönti.
Ha viszont nem pezseg, akkor nagy eséllyel egy mélységi gránittufa.
Ja bocs, nem olvastam a kiegészítő szöveget.
Szóval ha lávakőként kaptad, és savra nem pezseg, akkor ez szerintem gránit tufa.
Az kicsit ritkább, mint a bazalt és az andezit, mert mélyebbről és ritkábban jön a felszínre.
A színét millió dolog befolyásolhatja, egy vulkánban előfordul "némi" káosz, nem csak vegytiszta kövek kerülnek a felszínre.
Ráadásul olyankor még bugyog a kő, bármi belekerülhet.
Egy közeli erdő szakasz, egy kisebb falu... :)
Bár mikroszkpóppal is lehetne, de gondolom még az sem jutott el hozzátok :D
Szerintem rakd be, igazából exet próba se kell, sügéresbe mehetne akkor is, ha meszes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!