334 literre hány liter Siporaxot raknátok?
"Meg 8 pH körül kevésbé veszélyes az ammónia, mint semleges vagy savasabb vízben."
Ebben viszont tévedsz. Savas pH-n csak ammónium van a vízben, ami nem mérgező. Semlegesen kb 1%, lúgos felé haladva egyre több a szabad ammónia aránya az ammónium rovására, mert ugye pH függvényében van az egyensúly.
"Az ammónia a vízben- és a talajban- nagyobbrészt szerves anyag biológiai lebomlására útján keletkezik, kisebb részben természetes redukciós (nitrátredukció) folyamatok útján is kialakulhat. Az ammónia a vízben proton felvételre és leadásra is képes, az ammónia és ionjának koncentrációjának a viszonya a víz kémhatásának a függvénye. A szabad ammónia erős sejtméreg. A víz pH-értékének és hőmérsékletének növekedésével megnő a vízben a szabad ammónia koncentrációja. "
Forrás: [link]
"itt azt irják,hogy 1 liter siporax 34 liter vizet szűr meg."
Szerintem túlzás. Akkor az én 1 literemnek kevésnek kéne lennie, még is alig van ammónia a vizemben.
"itt azt irják,hogy 1 liter siporax 34 liter vizet szűr meg."
Nem azt írják, "34 liter keramikus szűrőanyaggal megegyező biológiai lebontó képességgel rendelkezik" tehát egy rakás semmire való kerámiánál többet tud.
A sera zacskó leírásán 200 litert írnak és itt is: [link]
A szűrőanyag menyisége a terheléstől függ, menyi ürülék, menyi növényi hulladék, nem mindegy hogy egy betta van meg műnövény, vagy 10 nagytestű hal esetleg egy rakás szétcsupált levél.
Pendulum92 nek van tapasztalata mire jó 1 liter siporax, a kérdezőnek van 2 literrel tapasztalata, nekem 3 literrel van, így ki lehet kalkulálni elég vagy sem a 6 liter ahhoz a hal állományhoz amit tervez.
Bár csalafinta a kérdés mivel ő tudta már amikor kiírta hogy elég, ez ilyen bevezető mint a boxban a felvezető zene, hogy készül valami, remélhetőleg láthatjuk majd a kész művet is, hogy lógjon az állunk a padlóig, a rutinjával szép sügeres lesz az biztos:)
Zoli, rosszul olvastad.
Pendulum, 6-os pH és ezalatt van ammónium. pH 7 körül van 1% pH 8 körüli vízben 4% pH 9 érték körüli vízben pedig 25 a mérgező ammónia részaránya.
Vagyis ezek alapján épp fordítva, avagy magasabb pH-nál nagyobb mennyiségű ammónia kell ahhoz, hogy problémát okozzon. Nekem így jön le, bár kicsit ellentmondó abból a szempontból, hogy erősen savas közegben lényegében csak ammónium van.
Joci, igazság szerint valóban kiváncsi voltam mindenki véleményére a bioval kapcsolatban. Mondjuk úgy, hogy elégnek éreztem, de nem beton tutinak, így azért jól jött a megerősítés. :)
Nem, rosszul értelmezed, de elmagyarázom egy kicsit másképp is:
A vízben oldódó ammónia kétféle verzióban létezik. Az egyik az ammónium(NH4+), a másik a "szabad ammónia" (NH3), ami sejtméreg, az ammónium pedig nem.
Ezek egyensúlyban vannak egymással, és az, hogy mekkora mértékben van jelen egyik komponens, és mekkorában a másik, a pH függvénye.
pH 7 alatt a vízben az összes szabad ammónia átalakul ammóniummá, ami ártalmatlan.
Viszont pH 9 felé már viszont a szabad ammónia, vagyis a sejtméreg egyre nagyobb mértékben van jelen, az ammónium pedig egyre kevesebb lesz.
Tehát van egy csúszka, vagy számegyenes. 7-es szám alatt nincs mérgezés, de ahogy viszed jobbra a csúszkát, a nem mérgező anyag aránya csökken a mérgező javára.
A 160-as murménásban nekem csak kb 3 liter siporax és 1 liter korallzuzi a szűrés, de ott kevés a hal.
Elmentem itthonról 5 napra és 2 mollit + 2 csigasügeret + 2 szúnyogírtó fogaspontyot beraktam neki kajának. Nem tudtam másképp etetni ha nem vagyok itt. Mire megjöttem 2 molli maradt meg, a többit bekajálta. Normál esetben naponta megeszik 2db 5 centis fagyasztott halat, általában ezzel tömöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!