Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » 54 literes akvárium- hogyan...

54 literes akvárium- hogyan tovább?

Figyelt kérdés

Szombaton vásároltunk egy 54 l-es akvárium (Einheim aquastart 60) szettet. 10kg semleges színű, szürkés 2-3mm átmérőjű aljzat került bele(forró vízzel 15x átmosva). Easy Life fluid filter medium-ot és Easy Life Easystart-ot adtunk a vízhez, beüzemeltettük a fűtést és a szűrőt. Milyen és mennyi haleledelt rakhatok a vízbe a halak érkezéséig?

Tegnap argentín átokhínár, karolinai bakopa és gömbmoha került bele, ill. természetes hatású kőbúvóhely.

Most kétségek közt vagyok: eltévesztettem az átokhínár hőmérsékletigényét(22c-ig javasolják) nálunk 27C van. Túl fogja élni vagy ajándékozzam el?

A másik dolog, hogy már halat is vetetnének lépten-nyomon az eladók(valahol "megértem", ebből élnek) és már ma javasolták a halvásárlást, mások szerdára(amúgy a javasolt napokon kapnak "árut"), de ahogy olvasgattam legalább 2-3 hetet kellene várnunk ezzel. Jól gondolom?

És még egy: bár nagyon tetszettek az arany- és neonhalak, de ahogy olvasgatom nem tarthatom őket ekkora aksiban, de tegnap egy eladó vegyes társításban ajánlott aranyhalakat elevenszülőkkel és amikor mondtam mit olvastam róla "érdekesen" nézett és témát váltott, majd amikor mondtam, hogy csak 6-8 hím guppira gondoltam meg volt rökönyödve. 20 halat ajánlottak, de ez az akvárium már nem 54 l vizet tartalmaz, mivel nem csordulásig van töltve, ill 4-5 cm vastag benne az aljzat. Úgy gondolom már csak 40 l vízzel számolhatok, így mennyi hal javasolt bele?

Minden választ, tapasztalatot előre köszönök!

2013. júl. 22. 10:05
1 2 3
 11/21 Pendulum92 ***** válasza:
A válaszaid alapján többet, mint te :)
2013. júl. 23. 19:14
 12/21 A kérdező kommentje:

Tudtommal a neonhal rajhal, vagyis 3 db elég "kevés", ill legalább 70-80l vizet igényelnek.

"vedd az olcsóbb halakat mert, hogy ha meghalnak a halaid ne kerüljenek sok pénzbe"- ezen jót mosolyogtam :) Ezen inkább nem spórolnék, ill. nem azért nem lesz több ezer ft-os, spéci igényekkel rendelkező halam, mert mi van ha meghal, hanem azért mert nem tudom neki megadni mindazt amire szüksége van.

Szerintem nem volt butaság ez az akvárium. Az én igényeimnek, pénztárcámnak megfelelő. . .

Haleledelt pedig azért szükséges a vízbe rakni, mert még nem alakult ki benne az ökoszisztéma, kevés lebontó mikroorganizmus-ezt segíti elő az időnként beleszórt pár szem halkaja.

2013. júl. 23. 20:36
 13/21 Pendulum92 ***** válasza:
Aki ennyi hülyeséget hord össze, és ráadásul ennyire magabiztos, magyarázhatod ezeket.
2013. júl. 23. 20:50
 14/21 Bencse02 ***** válasza:
De ha beleteszed előre a halkaját akkor megfog rohadni mielőtt még megérkeznének a halak! Egyébként adtam jó válaszokat (nem pendurum92 kérdezem)? Az is közre szólhat dolgokba, hogy én még csak gyerek vagyok!
2013. júl. 23. 21:13
 15/21 Pendulum92 ***** válasza:

Ha pár szemet szórsz az annyira elég, hogy tudjanak szaporodni a lebontó baktériumok. Tudod mire jók azok? Ismered a nitrogén körforgását?

Lebontó baktériumok nélkül a lebontás csak az ammóniáig jut el, ami sejtméreg.

2013. júl. 24. 09:11
 16/21 anonim ***** válasza:

"Bencse02 Egyébként adtam jó válaszokat (nem pendurum92 kérdezem)? Az is közre szólhat dolgokba, hogy én még csak gyerek vagyok!"

Láttam több helyre írtál zseniális dolgokat, elnézést a kérdezőtől de elég sokan olvassák ezt a kategóriát, példa én is 2007-óta követem. ezért helyre tennék 1-2 dolgot, Pendulum92-nek nem hisz és egyre több helyre válaszol, félrevezetve az emberkéket.

"zert kell venni bele és három óra múlva már jöhetnek a halak. Ennek a szernek a neve: Sera (a márkája) aquatan"

Az sera nitrivec, az aquatan az vízkezelő(klór, nehézfémek, valamennyit lágyít is).

--------------------------------------

Tápból a szárítottnak semmi a tápértéke, így azt kerüljük, fagyasztott vagy élő, jobb minőségű granulált, vagy lemezes mellé.

-------------------------------------

Vörös szúnyog lárva, szárítva, sok halnak tilos adni, bélgyulladást kaphat tőle, a farkuk végén van egy kampó, az a ludas tápértéke 0.

--------------------------------------

Nem 3 óra múlva jöhetnek a halak, a víznek lesz egy jellegzetes szerves nitrogén illata, olyan mint a szerves anyaggal dúsított virágföld, amikor meglocsolod, ha ezt érzed van a vízbe nitrogén, kezd lezajlani az első nitrogén ciklus, ez gyorsítható baktérium kultúrával, ha be vannak telepítve a növények, ajánlatos gyorsítani, mivel nekik lételem a nitrogén, ez lehet 2-3-4 hét is.

--------------------------------------------------------

Kell a vízbe haltáp, mivel az termeli a halakra mérgező ammóniát ami átalakul baktériumok által nitritté, majd nitráttá, ami már kell a növényeknek is és csak nagy dózisban mérgező.

------------------------------------------------------

40 literbe 10 hal, a halak étvágya a lényeg, ürülékükből ammónia lesz amit a szűrőnek kell feldolgozni, amire ha képes is sok nitrát keletkezik, a nitrát többlet veszélyes, algásodáshoz vezet, illetve mérgezheti a halakat is, sokszor vízcserével sem oldható meg a szint alacsonyan tartása.

-------------------------------

"neonhalból meg 3db" Csapathal, minimum 6 darab és kicsi úszótérnél kötekedik, szétesik a csapat.

--------------------------------------------

Most komolyan még 20 hibát szednék csak itt össze, ennél a kérdésnél.

Tehát van még mit csiszolni a tudáson.

[link]

Bocs kérdező, de mivel Pendulum92 tudását kétségbe vonta, írtam, hátha jobb belátásra tér.

2013. júl. 24. 19:04
 17/21 A kérdező kommentje:
Semmi gond. Igen csak kezdő létemre én is nagyokat pislogtam a válaszain és azok alapján amiket eddig olvastam próbáltam javítgatni... Hiába segíteni próbál, lehet árt a válaszával, mert valakinek, aki egyébként csak az itt kapott válaszra támaszkodik az ő tippjei lesznek a haltartás alapjai.
2013. júl. 25. 23:49
 18/21 anonim ***** válasza:

Most holnap melózok, van két aksim az egyik 4000ft volt ajzat növények kövek, a másik 6000ft az pont 54 liter, van olyan 54 literesem ami szintén ajzat, növények, kövek és 5000 ft volt a berendezés, elég sok csalafintaság van benne, ha érdekel holnap le tudom tételesen írni melyiket hogy csináltam.

Két hete csináltam, van 4 haldokló öreg tetrám még ami nem tud enni, meg két kakadut ki akartak dobni betegek voltak, elkértem őket és kikupáltam, nagyon elvannak, csak jobb mint a wc a boltban:(

6000 ft volt kereken a berendezés, növények, ajzat, kövek.

Még kell neki 1-2 hónap utána remélem pofás lesz.

54 liter, 15W pilács. [link]

Ez a 4000 ft verzió: [link]

2013. júl. 26. 18:55
 19/21 anonim ***** válasza:

"Most holnap melózok"

Munkahelyen van időm főleg netezni.

2013. júl. 26. 18:56
 20/21 A kérdező kommentje:

Remélem olvassa még valaki a kérdésem...

Az akváriumot üresen járattuk eddig és néhány napja vettünk 5 hím endler guppit. Írtó jó pofa jószágok, eddig mindenki teljesen életképesnek tűnik :)A víz 30%-át kiszedtem és visszatöltöttem állott csapvízzel. A víz nem büdös, olyan virágföldre emlékeztető illata van. Ez nem tudom mennyire behatárolható vagy jó így. 1-1,5 hetente tervezem a részleges vízcsere elvégzését.

A szűrő mindig megy, de etetéskor 3-5 percre kikapcsolom, mert hamar szétfújja a tápot- nem okozok ezzel bajt?

Sere GVG-mixet adtam eddig nekik. Ez így önmagában elég vagy váltogatnom kellene?(élő eleségtől kissé viszolygok)

Szeretnék még smaragd törperazbórát melléjük vagy red cherry garnélát(most ezt járom körbe melyik lenne a jobb választás). Ti melyiket ajánljátok?

2013. aug. 9. 11:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!