Ebben fejlődnek a növények?
Növényeknek az nem a legjobb.
Ha jobban meggondolom, talán az egyik legrosszabb.
Nem porózus, betömörödik, és a szemcsék is élesek. Strapabíróbb növények kibírják, de kimondottan növényes akváriumba nem túl jó választás.
Oda égetett agyag aljzat kell, abban is van fekete. Igaz, azok nagyságrendekkel drágábbak a bazaltnál.
Ne ásd el benne a gyökereket. A növényeket kötözd egy vasfára. A vasfa takarja a gyökeret előröl, hátul pedig lebegnek a szálak a vízben. Így nem fognak elrothadni a gyökerek, és folyékony táppal tápozd.
Nálam így volt vizi hortenzia és anubiasok.
Most hínárokat szintén így tartok, nulla talajjal.
Bazaltba próbáltam én simán is beásni növényeket, de annak sosem lett jó vége. Ott minden megsárgult és elbarnultak a szárak tövei. Az egyből befolytotta a gyökereket.
Aztán csináltam olyat, hogy pl lilaeopsis-t és bacopa monnieri-t betekertem gyapottal (kb 50 ft egy gyapot kocka) vagy ha nem volt gyapotom, akkor egy darab perlonvattába tekertem és egy panzi aquaplantot tettem a gyökér mellé, majd egy befőttes gumival összefogtam az egészet és így ástam bele a bazaltba. Így megmaradtak benne a növények, csak a gyapotot ill. perlonvattát kb 3 havonta ki kellett szedni és újra tekerni, mert az szétmálik sok idő után. Viszont így a gyökereknek van egy kis helyük benne terjedni. Így a fű megmaradt egy csomóban.
A másik akváriumba, apró sötétzöld színű gyöngykavicsot tetem, abban simán tudott futni végig a lilaeopsis fű egy szálban, oda simán beültettem csak, nem tekertem semmibe. Ott így nagyobb felületen terjedt. Persze mindez hónapok alatt, mert a lilaeopsis nem nő valami gyorsan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!