Mennyire kényes halak?
A furcatus kalászhal, mint az összes többi kalászhal, kicsit lágyabb vizet igényel. Ha az akvárium negyedét ioncserélt vízzel töltöd fel, vagy a felét, akkor megmarad. 10 Nk körül lenne az ideális.
Simán a csapvízben szerintem nem fog sokáig élni, mert az átlag csapvíz 15-21 NK körül van.
Látod ez Keménység: 12 NK° - ennyit bírna max:
Jobban járnál ha az elevenszülők közt keresgélnél, ezek jobban bírják a keményebb csapvizet:
pl a szúnyogírtó fogaspontyot, vagy januári fogaszpontyocskát teszteltem, sós vízben is éltek. Azoknak tökmindegy, nem lehet őket könnyen kinyírni, és állandóan szülnek.
Még egy kicsit mesélek, ha nem gond.
Halak tartásánál az is gond, hogy a csapvizet a vízművek nagyon lúgosra csinálja. Egy átlagos csapvíz ph 7.7 - 8 között szokott lenni, ezt azért állítják be ilyenre, hogy a rézcsöveket ne marja el a sav.
Az Amerikai és Ázsiai halak viszont ph 4-7 közti vízben élnek, és csak kevés van köztük, ami tolerálja a pH 8-at.
Néha élnek egy ideig abban is, de lehet hogy csak félévet, vagy egy hónapot.
A trópusi vizinövények is általában pH 6.5-ön tudják legjobban felvenni a tápanyagokat. Ők se nagyon bírják ezt a lúgos vizet ami folyik a csapból.
A teszkóban, vagy benzinkutaknál kapható 5 literes flakon ioncserélt víz ph 5.5 körül van:
Vagy RO szűrővel otthon is tudsz gyártan 0NK-s és ph 5-ös lágy vizet. Ezt egyszer megvenni nagyon drága, de utána már ingyen van: [link]
Ezzel nagyon megnő a lehetőséged, mert lágy vízzel keverve a csapvizet, bármilyen keménységű vizet elő tudsz állítani és bármilyen savasat is, bármelyik hal igényeinek megfelelően.
Hát kitudja melyik írja jól. Arra emlékszem hogy Murr tartott fructatust, meg gertrudae-t, de ő mostanában nem ír gyakorira. Lehet, hogy nála csapvízben voltak, fogalmam sincs. 2 gertrudae-t nekem adott és én 10 NK-s vízbe raktam, mert nálam mindig annyiban voltak ezek a kisebb halak, és szerintem ennek is ugyanazok az igényei: [link]
Lehet ha máshol keresel rá ott meg mást írnak.
De elképzelhető hogy bírják a keményebb vizet is, de azt nem próbáltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!