A terráriumok talajához humusznak árult anyag igaziból tőzeg?
Régen vettem egyszer tőzegkockát. Az egy kemény kocka volt, bele kellett tenni egy tál vízbe, attól megduzzadt és szétesett egy ilyen barna poros akármire.
A legutolsó terraplázán pedig vettem terrárium talajt, egy zacskó barna színű valamit, amire nem volt ráírva semmi. Nem kérdeztem meg hogy mi az, mert láttam hogy tőzeg. Ugyanúgy nézett ki mint a tőzegkocka miután szétesik. Ez nem volt bevákuumozva, vagy összepréselve, csak lazán volt csomagolva.
A humuszt én nem tudom hogy milyen.
Lehet, hogy humuszt vettem? :D
Most kertészetiben a tőzeg az egy laza szerkezetű növényi maradvány, példa mifelénk a tőzegbányában lápi tőzeg van, de van moha tőzeg is, valaha mocsaras területeken alakul ez ki, szénben gazdag.
A humusz az növényi részekbe, hulladékba, giliszták csinálják, magasabb a nitrogén tartalma, trágya rakások is átcsaphatnak ha megfelelő a szellőzés giliszta telepbe.
Komposzt, azt baktériumok csinálják főként 70c.fok körüli hővel jár, ha végbement a lebontási folyamat átlag átmehet humusz (giliszták lakta) telepbe, de kisebb a nitrogén tartalma mint a például kimondottan csak giliszták által gyártott humusznak.
Én házilag készítek humuszt, a gilisztákat etetem, konyhai hulladék.
A komposzt az baktérium kultúra van, Bioclear, de abba elég sokáig nem maradnak meg a magas hő végett a giliszták, persze lehet bacik nélkül is csak úgy lassabb a folyamat.
Tehát a tőzeg az végül is egy laza szerkezetű elhalt valamikor mocsaras részről feltárt, bányászott, de nem szenes növényi rész.
A komposzt, meg a humusz, az meg fentebb írtam, bár keverik, és ki tudja melyik van a zsákban.
Tehát a humusz és a tőzeg nem ugyanaz.
Ha barnás akkor biztos az, a humusz, és a komposzt fekete.
Csak itt is megy az átverés, példa én itt vásárolok:
hable válasza:
Gyakorlatilag amin a lánctalpas rakodógépek mennek, nem használják fel semmire azt kisütik gondolom, bezacsizzák és árulják, jó üzlet.
"hable válasza:És az mért jó ha valaki megeszi a humuszt?"
A humusz úgy néz ki van egy alap, mondjuk egy zsák virágföld, abba bele engedsz egy rakás gilisztát, és áztatott szalmát, meg mindenféle konyhai maradékot beledobálsz, a giliszták megeszik és az ürülékükkel dúsul fel, tehát giliszta sz@r java részt.
Immunrendszer erősítés gondolom.
Hát ha most kifejteném a falusi szokásokat, mivel ott nőttem fel, kicsit elszörnyülködnél:)
Mondjuk egy disznóvágás, bélpucolás, nyers kolbász kóstolás elég fűszeres vagy nem, a belet szájjal fújják fel, mielőtt a töltőre húzzák.
Szokás a csibéket tojózni, határból esznek a gyerekek mosatlan dolgokat, meg a kertből.
És persze aki nem mérgezi magát káros dolgokkal az 80-90 évet él így, gondolom ez az alapja a humusz evésnek.
Immunrendszer erősítés gondolom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!