Tippeket kérem hogyan oldjam meg a kerti tavam biológiai szűrését külső kisebb szűrőtó segítségével?
A nagy tó 10.000-11.000 literes igaz nagyon sok tavirózsa és egyéb növényekkel van dúsítva de úgy látom kéne egy kisebb szűrő tó a hordós megoldás nagyon hamar koszos lesz sok vele a macera főleg hogy heti 3-4x kéne kitakarítani kb 500-700 literesre tóra gondoltam 5000l/h pumpával
Tippeket ötleteket szeretnék kérni hogy hogyan alakítsam ki a kis tavat
Azt tudom tanácsolni, amit én is tervezek(ha majd lesz tavam): Tegyél a kis tóba sódert(rendelj 1 köbmétert, pár ezer ft) úgy 50 cm magasra, és telepíts rá nádast. Egyik oldalába menjen a szivattyúból a víz, majd a másik felén alakítsd ki úgy, hogy visszafolyjon automatikusan, magyarul egy kicsi lejtéssel, és egy kicsi csatornát kialakítva.
A sóder, gyökérzet, mind baktérium telepedési hely, a növény meg közben kiveszi az ammóniát, nitrátot.
Jól látom, hogy a szivattyút a kistó végébe akarod rakni? Gravitációsan menne a víz a szűrőtóba?
Szerintem ez így nem lenne túl szerencsés. Inkább valahogy úgy kéne, hogy :
A nagy tóba rakod a szivattyút, amiből egy cső viszi a vizet a kistóba, a végét úgy old meg szerintem, hogy esőztetős legyen, eloszlassa a vizet a kavicsrétegen. Majd a végén magától folyjon át a víz a nagyba újra.
igen gravitációs lenne
szóval akkor cseréljem meg a motort és ilyen durván fogalmazva 2db vízesés lenne a nagy tóból bele a kicsibe a kicsiből a tiszta víz a nagyba
elkezdtem csinálni és ahogy nézem 30cm magasra elég lesz megemelni a kis tavat hogy a víz szépen vissza folyjon a nagyba
amúgy remélem elég lesz egy 170cm hosszú 60-70cm széles
lefelé 50cm mély felfelé +30cm
Szerintem jó lesz. Azért jobb, ha a nagy tóba teszed a szivattyút, mert ugye a nagy tóbol nem fogyhat ki a víz, a kis tóbol meg ha valami folytán nem folyik át elég víz, szárazra kerülhet a szivattyú, ami úgy már simán leéghet. Magyarul biztonsági szempontból.
ha jól számoltam majdnem 600 literes lesz a kis tó, ha ezt megtöltöd sóderrel és még nádat is teszel bele, az szerintem tökéletesen meg fogja szűrni biológiailag. Még sokba sem fog kerülni, mert ahogy néztem( [link] ) 1 m3 sóder olyan 2-3 ezer, a nád meg lehet neked is van, ha nincs az sem sokkal drágább szerintem. Akár valakitől is veheted, akinek sok van.
köszi az infókat
sóder az van nád az sajnos nincsen annyi
remélem pár napon belül letudok menni a Tiszára és (lopok) egy pár tő nádat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!