Szerintetek elég lenne az akváriumom hűtésére 3 ventis latop hűtő? Az aki kb 70l. De ha van más ötlet szívesen veszem.
Hát szerintem berakhatod simán, csak ha tetőd van, legyen szellőzése. Anélkül eleve nem ér semmit, logikus, hogy nem hűlne a vized sem.
Kösd rá 12 Voltos trafóra, vagy egy kis átalakítóra, amik pl. LED-csíkokhoz, LED-lámpákhoz is használatosak.
2, max. 3 fokot hűt, többet ne várj tőle. Akkor se, ha többet teszel.
Elmondom, én hogy oldottam meg az akvárium hűtését, mikor panelban laktam.
Ami kell hozzá:
-Egy elektromos szivattyú. Én ablakmosó motort használtam, kiváló a célra.
-Egy mezei hűtőtáska
-6-1mm-es rézcső (6mm-es belső átmérő, 8mm-es falvastagság)
-8mm-esbenzincső
-befőttesüveg
-Szerszámok
Ha jól emlékszem, 3 vagy 4m lágy rézcsövet vettem, de ez nem biztos. A legnehezebb részével kezdem. A rézcsőből hajlítani kell egy "spirált" Persze nem spirál lesz, mert a hűtőtáska szögletes, szóval a "spirál" is az legyen. Elméletileg kézzel is lehet hajlítani, nekem szerencsém volt, tudtam kölcsönkérni egy kézi hajlítót. Úgy méreteztem, hogy a hűtőtáska belső falától mindenhol 5 cm távolságra legyen. Két 7mm-es lyukat fúrtam a hűtőtáskára, És ott dugtam ki a rézcső végét, sziloplaszttal kívül belül tömítettem. Így gyakorlatilag kaptam egy szigetelt hőcserélőt.
A befőttesüveg tetővel egy szűrőegység, hogy ne tömődjön el a rendszer. A tetejébe fúrtam két nyolcas lyukat, azon keresztüldugtam két darab benzincsövet. Az egyik az üveg aljáig ért, a másik pedig épp csak belelógott. Szintén szilóval tömítettem. tettem bele szivacsot, és ez az egység is kész volt.
Az akvárium jobb hátsó sarkából, fentről szívja ki a meleg vizet. Ez folyik lefelé az akksi alatti hűtőrendszerhez. Először belefut a szűrőbe, onnan a szivattyúba, ami átnyomja a rézcső spirálon és visszakerül az akváriumba, a bal hátsó sarok aljára.
A 8mm-es benzincsövet nem a legkönnyebb rögzíteni az ablakmosó szivattyún, itt is szilóval segítettem a dolgon. A rézcsőre gond nélkül lehet rögzíteni egy-egy awab bilinccsel.
Lehet kézi vezérléssel is használni (ha meleg bekapcsolod), én csináltam hozzá egy termosztátot, ami 25 foknál kapcsol be, és 22 foknál pedig ki. Ez kapcsolta a szivattyút, és egy áramoltatót. Meg volt még egy egyszerű kis indikátor, ami jelezte, hogy milyen a hőmérséklet a hűtődoboz belsejében. Ha már a piros led világított, akkor kellett cserélni.
Csak annyi dolgom volt vele, hogy pár naponta kiöntöttem a vizet a hűtőtáskából, és feltöltöttem jéggel. Hiába rohadt le rólam a gatya 40 fokban a 8-adikon, a halaknak finom kellemes 25 fokos vizük volt. Azóta elköltöztem kertes házba. Itt se nekem, se a halaknak nincs melege :) Az apparátot eladtam, hátha nézi, akinél ez a szerkezet van, és ír róla Ő is. Majd ha megyek szüleimhez, megnézem, hogy a régi laptopomon van-e róla kép, de gondolom nem nehéz elképzelni. Ami fontos, hogy először az egész rendszert összerakva átmostam vagy 40 liter vízzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!