Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Ezt az akváriumi ph értéket,...

Ezt az akváriumi ph értéket, és nk- t mennyire kell komolyan venni?

Figyelt kérdés

2013. máj. 10. 08:42
 1/10 anonim ***** válasza:

Ehhez szerintem előbb rágd át magad akár többszöri nekifutásra Dr Szita Géza írásán, ha növényeket is szeretnél tartani akkor a táblázatban publikált adatok fontosak lehetnek.

A halak tekintetében szerintem tisztázott szerintem számodra a dolog.

Extrém példa de a genetika, az genetika, egy fehér ember Afrikában megpusztul melegben, egy afrikai fázik mint a vadászkutya nálunk hidegben, és lényegtelen hogy hol születtek.

Halaknál hiába történik rengeteg generáció váltás mégis kötődnek ahhoz a vízparaméterekhez amiben kialakult, eredetileg él a faj.

Példa törpe gurámi átlag egy éven belül elpusztul kemény vízben, és mondjuk érdekes módon több száz generáció váltás után is megmaradnak a kék gurámi csápjai, tapogatói, ami eredetileg az átláthatatlan vízben a tájékozódást segíti eredetileg.

Dr Szita Géza írása: [link]

2013. máj. 10. 09:33
 2/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez sokat segített, ment a zöld.
2013. máj. 10. 10:16
 3/10 anonim ***** válasza:
Dr Szita Géza írása írása tényleg nagyon jó!
2013. máj. 10. 22:17
 4/10 Platypus ***** válasza:

Alapvetően tényleg jó, de azért van benne pár komoly tévedés. Például:

- A fotoszintézis sötétszakasza nem éjszaka játszódik, nappal kell a növényeknek a CO2. Lámpaoltás előtt nem ér semmit.

- Ma már gyakori a CO2 használata és tudjuk, hogy a szódás adagolás instabil, többet árt, mint használ.

- A keményebb vízben ugyan több a CO2, de ez olyan formában van, amit a növények nem vagy csak nehezen képesek felhasználni.

- A részleges vízcsere tökéletesen alkalmas a nitrát egy adott szinten tartására. Egyenletes nitrogénbevitel és azonos vízcserék mellett egy idő után egy adott értékre fog beállni, nem halmozódik a végtelenségig.

A keménység és a pH fontosságának megértéséhez ajánlom ezt az írást:

[link]

2013. máj. 10. 22:25
 5/10 anonim ***** válasza:
Tényleg jó, viszont ő ezeket a széndioxid szinteket laborban mérte, nekünk pedig csak annyi a feladat hogy a megadott keménységet és ph értéket belőjük, és élvezzük alacsonyabb keménység és a savas közeg előnyeit amit ö taglal is a táblázat körül, sok írása van, ezeket 96 környékén publikálta, nekem és sok más akváriumszeretőnek etalonnak számítanak, vannak idejét múlt dolgok, de a túlnyomó része ma is alapja az akvarisztikának.
2013. máj. 10. 22:35
 6/10 anonim ***** válasza:

Mondjuk egy 6 ph vizet nálam felesbe lehet belőni ion cserélt vízzel, de itt már írták hogy náluk 8 ph a csap víz.

Tehát nálam 10nk a 6 ph, de valahol 7-8 nk kell a 6 ph értékhez, ezért kellenek a tesztek feltétlen, és a kérdező még mindig nem írta le sehova hogy a "0" csap az menyi ph nála, amit én veszek ion cserélt az 5 ph

2013. máj. 10. 23:00
 7/10 A kérdező kommentje:
Mert nem mértem meg. Ez a dolog csak érdekelt, akváriumom úgyis csak nyáron fog épülni, még ráérek szerintem ilyeneket mérni.
2013. máj. 10. 23:11
 8/10 anonim ***** válasza:

"A kérdező kommentje:Mert nem mértem meg. Ez a dolog csak érdekelt, akváriumom úgyis csak nyáron fog épülni, még ráérek szerintem ilyeneket mérni."

Csak annyiból fontos ez a számodra hogy veszel egy neptun tesztet, 300 ft mérsz a 0nk csapon egy ph értéket, és utána gondolkodhatsz csak savas 7ph alatti halakban, akkor tervezhetsz előre. Lehet hogy 7 ph lesz a 0nk és azzal nem tudsz előállítani 6 ph értéket.

2013. máj. 10. 23:22
 9/10 Platypus ***** válasza:

B joci, ez is tévedés sajnos. A táblázat arra vonatkozik, hogy ha CO2-t adagolsz, akkor a pH alapján meg tudod határozni a mennyiségét! Ha te mesterségesen savanyítani kezded a vizet, mondjuk kénsavval, akkor a pH ugyan savasabb lesz, a CO2 viszont kevesebb, mert a kénsav H+ ionjai eltolják a légköri és az oldott CO2 egyensúlyát, és kevesebb fog belőle oldódni, mint egyébként.

A táblázat maga ezer éves, millió helyen szerepel a neten, nyakamat teszem rá, hogy nem ő mérte meg az értékeket. Etalon vagy sem, a tanácsainak egy része alapvetően hibás.

2013. máj. 11. 11:49
 10/10 anonim ***** válasza:

"Platypus válasza:...."

Több értelmetlen dolog van a világon, az egyik ilyen számomra értelmetlen dolog a te szavaid megkérdőjelezése lenne. Természetesen a savasításnál az ion cserélt vízre gondoltam, ez az írás 97-ben íródott sok mindent megértettem belőle, az asszimilációs időszak elején minek a szénsav azt én sem értettem, és persze elavult kockázatos is. Több helyen használja DR Szita Géza a "méréseim" kifejezést, ezért feltételeztem hogy az ő mérései.

Mindig tanul az ember valamit. "Jó pap is holtig tanul"

2013. máj. 13. 09:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!