Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogy lehet beállítani a víz...

Hogy lehet beállítani a víz ph-ját és nk-ját nanohalaknak?

Figyelt kérdés

[link]

Itt azt olvastam, hogy ezen halak legtöbbje nem épp sima csapvízbe való. Nálunk pl. borzalmasan kemény a csapvíz. Hogy lehet belőni ezeket az értékeket? Szimplán vízcserekor adjak desztillált vizet az össz. cserélendő víz bizonyos %-ában? Valamennyi ingadozás ettől függetlenül óhatatlanul lesz. ti hogy oldjátok ezt meg? Garnélákkal szeretnék ezek közül valamit tartani.

2013. máj. 6. 10:43
 1/10 anonim ***** válasza:

Milyen kemény a vized és melyik halat tartanád?

Mondjuk ioncserélt vizet adj hozzá, mert a deszt víz drágább sokkal, és az ioncserélt (tesco, benzinkútnál amit árulnak) az olyan 5.0 ph. A desztvíz meg 7.0 amit egyszer vettem gyógyszertárban és megmértem.

2013. máj. 6. 15:26
 2/10 anonim ***** válasza:

Pl ha van 21 NK-s vized, és felesbe kevered, azt általában mindegyik bírja, az olyan 10 NK lesz.

De vehetsz egy neptun keménységtesztet és meg tudod mérni azt is hogy mennyi a vizet, meg azt is, hogy mit kevertél.

2013. máj. 6. 15:29
 3/10 anonim ***** válasza:
mennyi a vized, (nem vizet, csak elírtam)
2013. máj. 6. 15:30
 4/10 A kérdező kommentje:

100 literes az akvárium, és most több féle halam van. Későbbiekben viszont csak garnélákat és valamilyen nanohalat szeretnék. A legvalószínűbb a parázs lazac.

Most a ph 8 (legalábbis ennyit tudott kimutatni a bolti teszt),míg az nk 31!! A csapvíz amúgy baromi kemény errefelé, úgyhogy ezen nem csodálkozom. Szeretnék 6-7 körüli ph-t, és 10-15 körüli nk-t. Ezt el lehet érni sima vízcserével, hogy mondjuk fele állott csapvíz, a másik fele meg ioncserélt? Ez 30 %os cserénél kb 10-15 liter ioncserélt vizet jelent. Ez nem sok? Nem változik meg nagyon ez a két érték? Ha pedig sikerül belőni a kívánt értékeket az egész akváriumban, hogy lehet fentartani?

2013. máj. 6. 17:18
 5/10 anonim ***** válasza:

Vízcserénél is mindig öntöd felesbe.

Mondjuk a parázslazac, a Boraras Urophthalmoides és az endler guppi nem olyan érzékeny. A 20 nk-t is bírják.

2013. máj. 6. 23:36
 6/10 A kérdező kommentje:
köszi
2013. máj. 7. 05:58
 7/10 anonim ***** válasza:

Most mondanál okosabbat ha lenne de erre egy megoldást tudok ha be akarod a meglevő akváriumodban állítani a ph-t és a keménységet, ez a legköltséghatékonyabb verzió, engedd le az akvárium vizének felét mivel ezek szerint beton kemény és a ph értéked is az egekben, és vegyél ion cserélt vizet az 5 ph és 0nk kemény, rendezd el a szűrőt hogy víz alatt legyen akár fektetve, és minden nap tölts rá lágy vizet, heti 2-fok körül lágyíthatsz tehát úgy 4-hét alatt tudod feltölteni teljesen, egyből nem tudod mivel sokkot kapnak a halak, ozmózis sokknak hívják azt hiszem, belepusztulhatnak. Ez idő alatt nem kell vízcsere mivel frissíted az akvárium vizét, a vízkő lerakódás egy szivaccsal lejön az üvegről ha napi szinten töltesz bele.

Ha feltöltötted akkor beállhatsz a feles keverésre, és úgy stabilizálod a lassú feltöltéssel elért vizet.

Viszont a kereskedésből elhozott halak ugyanúgy ozmózis sokkot kaphatnak ha hirtelen lágy vízbe kerülnek mivel ott átlag mint a tenyésztőnél keményebb vízben érték el az eladható méretet, ezért ezt nem árt megkérdezni a kereskedésben hogy ők ott milyen vízbe tartják, és velük együtt lágyítani.

2013. máj. 7. 17:52
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek!!
2013. máj. 7. 20:51
 9/10 anonim ***** válasza:

Jav: "Most mondanál" helyette: most mondanák okosabbat......

Bocs, gépelek ám eszetlenül, és néha félre is:)

2013. máj. 7. 21:00
 10/10 A kérdező kommentje:
:) Egy darabig filóztam aztán rájöttem hogy csak ezt akarhattad írni... :)
2013. máj. 7. 22:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!