Szeretnék egy akváriumot venni! 45-72 liter között. Ez az egy ami biztos! Azt olvastam, hogy akvárum szettet nem szabad venni. Akor miből milyet vegyek? Íveset szeretnék, szabad-e vagy maradjak a hagyományosnál? Várom a tanácsotokat. Köszi.
Én a hagyományosnál maradnék, mert az íves torzít.
Azért döntsd el, hogy hány literes akit szeretnél, mert nem ugyanolyan cuccok kellenek egy 40 és egy 70 literes akiba.
Hát, szettnek hívják a csak tetővel és beszerelt fénycsővel kapható akváriumokat is. Ezekkel nincs gond, én is ilyet vettem, a fénycsövek is normálisak, nem gagyik, szóval megtartottam őket.
De a fűtő-szűrő-stb tekintetében ne vegyél szettet.
Minél nagyobb, annál jobb. Legalábbis nálam több a gond a kisebb akival, mint a naggyal. Meg hát méretéből adódóan több szabadságot ad a nagyobb a berendezésnél, de drágább is rendesen összerakni, meg nem tűnik el a szobádban a sarokban. A helyedben 72 literest vennék (vagy gyűjtenék még egy még nagyobbra...) :-)
Ivest ne vegyél torzít, és pár év múlva ha karcos a front üveg, nem tudod megfordítani az akváriumot (akármilyen finoman is takarítod karcos lesz elől és a hátsó üveg pedig zsír új) szettben meg ilyet vegyél: "Basic: akvárium technika nélküli változat, vagyis szűrőt és fűtőt nem tartalmaz"
Vagy vegyél egy szettet a kedvenc akvarisztikai boltodban csak vegyék ki a belső szűrőt és számítsák be egy normális szűrőbe, minden boltos belemegy mivel a szetten belül a fűtő és a szűrő külön garanciás.(ha nem megy bele ints neki viszlátot rögtön belemegy)
Üres akváriumot hiába veszel mire megoldod a világítást esztétikusan megőszülsz, ha külön veszel fedelet az meg vagy passzol vagy nem.
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat! Úgy néz ki, hogy alakul a dolog. Megfogadom a tanácsotokat és lemondok az íves akváriumról.
AkvaPlus akvárium szett szögletes 85l BASIC
AkvaPlus akvárium szett szögletes 72l BASIC
Ez a két akvárium ami érdekelne. Van érdembeli különbség a kettő között vagy csak annyi, hogy tetszik-e?
Illetve, ehhez az akváriumhoz milyen egyéb felszerelést ajánlotok.
Üdv: Péter
Szia igen van különbség, a 72-literes az elég keskeny akvárium 60x30x40cm (hxmxsz) tehát a hossz és a magasság között csak 1.5 a szorzó ami nehezítheti egy kicsit a berendezést, a 85 literes vizuálisan laposabb 74x29x45cm 1,64 a hosszúság és a magasság aránya így könnyebb berendezni, mélységben 1 cm-el tér el a 72-literestől, még egy fontos eltérést látok a 85-liter javára a magassága 45-cm 5-centivel magasabb mint a 72-literesé ez akkor számít sokat ha bővítő tokos belső szűrőd van mivel egyel több szűrőkamrát tudsz rátenni a 72-litereshez képest.
Alap felszerelés: fűtő, szűrő, hőmérő, a szűrőt a rá szánt keret szabja meg, fűtő az 3-5-ezer belső termosztátost vegyél 80w körül( re-sun nevű márkát kerüld) hőmérő 3-600ft, a szűrő kerettől függ belső szűrő esetén mindenféleképpen bővíthető belsőt vegyél, olcsó és megbízható viszont kicsit nagyobb a hanga serafil 120, ha jobb minőség és csend akkor Eheim Aquaball 130, ha fontos a külalak is akkor JBL CristalProfi i80
Mindegyik bővíthető, szűrőfelületben 3 dl felett vannak,
sera esetén egy bővítés: 1300 ft körül van (tok+siporax mini 35-gramm)
Nem tudom akvarisztikában menyire vagy jártas, ha megfogadsz egy tanácsot, ne vegyél semmit egyenlőre, menj be egy kisállat kereskedésbe, nézegesd az ott kiállított halakat, fényképező, fotózd le amelyik tetszik a kiirt névvel együtt, az eladótól max annyit kérdezz ha sokfajta ha van egy akváriumban, "hogy annak a halnak mi a neve" majd irány haza. Halat akváriumot semmit nem veszel!
Magamat idézve: " [link] kikeresed a halat amit láttál a kereskedésben, megnézed hogy mekkora medence kell neki kifejletten, milyen hőfok, hogy viselkedik a többi hallal, szaporodás, vízkeménység, ph érték, valamint dekorációban azonosak legyenek."
Ha ez megvan, akkor válasz akvárium méretet, tedd fel ide kérdésbe hogy például : Szeretnék egy 85 literes akváriumot, ....belső szűrővel szűrném, tetszik a törpe gurámi, a páncélos harcsa, a platti, melyikből menyit tarthatok ebben az akváriumban.
De lehet hogy pont olyan halak fognak tetszeni amelyeknek 120-liter kell. Ezért előbb halak kiválasztása, utána akvárium berendezés, szűréssel,gondozással, haltartással kapcsolatos infók begyüjtése, majd ha megfelelő lesz az akvárium ha halak (beáll a víz) kb 3-4 hét, jöhetnek a kiszemelt halak az igényeik szerint berendezett, megfelelő vízparaméterekkel rendelkező akváriumba.
Igazából semmenyire nem értek hozzá!
Van egy bettám, jövő hónapban lesz 2 éves, és szeretném meglepni egy új, tágasabb, szebb otthonnal.
"A kérdező kommentje:
Igazából semmenyire nem értek hozzá!
Van egy bettám, jövő hónapban lesz 2 éves, és szeretném meglepni egy új, tágasabb, szebb otthonnal."
Igazából ha a bettádnak van legalább 30-liter, és belakta az akváriumot, nem biztos hogy célszerű nagyobba tenni, más hallal összetenni pedig elég nagy rizikó főként hogy két éve nálad van, területvédő és főként a felső részt védi mivel labirint kopoltyús, én nem bántanán nem zökkenteném ki a jelenlegi ritmusából kivétel ha nincs neki meg a 30-liter.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!