Algaprobléma, mi lehet a gond?
A probléma: Az anubison kezdődött ilyen pont szerű alga aztán valahogy a barna alga is megjelent és egy két növényt meg is ölt, bár nem tudom h biztosan az e de van egy ilyen barnás réteg a leveleken. Amit nem értek, hogy a barna alga az anubison illetve a rose-n nincs csak a kisebb növényeken. Mielőtt ezt az aksit beüzemeltem előtte egy 250 literes aksim volt, 2 sima sárga csővel és egy belső szűrővel, nem tápoztam meg ilyenek egyeltalán és abba sose volt alga. Kipróbáltam már algaölőket de semmi tanácstalan vagyok.
Akvárium adatai:
300l 3d háttér- műanyagettő 4x30 w világítás két hete még csak 2x30 volt( 3 rozsaszines és egy fehér fényű cső) 10 óra/nap
Heti 1/3 vízcsere
Szűrés: 1200l/h belső és 1400l/h külső uv-s szűrő. Töltet csak kerámiagyűrű illetve szűrőkacsiok. A belső szűrőt hetente tisztítom.
Növények: karácsonymoha, békatutaj, uszó moha,echinodorus rosé, anubis, valiseneria, fodroslevelű vizikalász
Tápozás: Mikro 2ml/nap és makro 4ml/nap de felemeltem 8ml/napra folyékony co 8ml/nap
Halak: 8 vitorlás, 40 neon, 2 kakadusügér, 4 kéksávos páncélosharcsa, 2 alibno algázó, 2 betta
Az UV szűrőt ki kell iktatni. Néhány napig úgymond kezelésként használandó egyes esetekben, hosszú távon viszont rengeteg hátrányod adódhat belőle. Én legalább is nem tartom jó ötletnek, de olvass róla egy keveset:
A fénycsövekkel nincs akkora gond. A hal viszont sok, azt pedig egyáltalán nem értem, hogy a totál igénytelen növényeidet miért tápozod minden nap. Algaölőket ne használj, mert egyrészt kiirtod vele a szűrőbaktériumokat, másrészt a növényeknek is ártasz vele. Végül pedig jobb lenne valami értékelhető szűrőanyag a külső szűrőbe, például Sera Siporax vagy hasonló hatásfokú bio.
Az algáról annyit, hogy a barna alga általában a gyenge fény miatt van. Amint említettem, a fényed nem gyenge, viszont a növényes csőből bőven elég lenne egy, a többit nem ártana lecserélni daylight vagy valami enyhén kékes fényű fényforrásra.
Felmerül a kérdés, hogy ha nem a gyenge fénytől, akkor mitől jött a barna algád? Jó kérdés. A sok fénytől nem nől, legalább is a tapasztalataim alapján nem. Hamarább a zöld, de ez mellékes, ugyanis a fényed még bőven azon határ alatt van, ami mellett érdemes CO2-zni és komolyabban növényesíteni. A 10 óra világítást a jelenlegi növényeid mellett csökkenteni kéne, a 8 óra bőven elég. Ezt követően két dolog marad még: hogy mit milyen mennyiségben tartalmaz a vizetek, valamint a szűrés. Mert a szűrésed bizony gyenge a jelenlegi szűrőanyagokkal, és ha a vizetek szilikátos, az is kedvezhet a barna algának. Hozzáteszem, az algaevő halak hatékonyak barna alga ellen, az ancistrus a legkevésbé, kivéve a fiatal példányokat.
Köszi a válaszokat.
A fénycsövekről annyit, hogy direkt plusz kettő hidegfehéret akartam beszereltetni, de mikor megrendeltem a csövet és hazahoztam beüzemeltem akkor láttam, hogy rózsaszinek azok is és a blokkot kidobtam :) De miért is gond, h ha 3 pink és 1 fehér van?
Illetve mi a gond a sok hallal?
Azt milyen tesztel tudnám kideríteni, hogy mit milyen mértékben tartalmaz a víz ?
Tápozás: Egyikőtök azt irta, hogy kevés a táp másik meg h nem is kéne ezeknek a növényeknek:) Most h legyen?
Eddig igényesebb növényekkel nem mertem kisérletezni. Szerintetek ilyen világítással vagy ha lecserélem fehérebb fényűre a HM-nek elég lenne?
Mivel 120- centi az akvárium a csövek meg 90centisek, és a két szélén van egy kis hely ahova nem ér el a cső és ott gyengébb a fény, a valiseneria pedig pont azokon az oldalakon van. Befolyásolhatja ez a fejlődést?
A szűrőtöltetről: A kerámiagyűrű meg a sipporax között mi a különbség? A szűrőm amúgy 3 rekeszes, és az alsó kettőben vannak ilyen porózus szerkezetű kavicsok, és azért döntöttem a mellett, mert egy ismerősömnek házi készítésű külső szűrője van( 60l hordóból) és neki ezzel van feltöltve és tökéletesen működik. a legfelső rekeszben pedig ilyen gyűrűs cucc van de h kerámia vagy az a sipporax azt nemtudom mert nem emlékszem milyet vettem.
Akkor kezdjük :)
- A növényes cső egy jó dolog lehet kiegészítésként, erősen növényes akváriumban. A hullámhossz jó, és megfelelő hullámhosszon magasabb tartományban képes sugározni, mint például egy daylight fénycső. A fényereje viszont a töredéke, szóval előnye mégsincs egy napfényes csőhöz képest.
- A halakkal nincs gond, a létszámmal van. Túl vagy telepítve, a szűréstechnika pedig gyenge, az említett szűrőanyagok miatt.
- A vizetekről, a tartalmáról kéne kérnetek részletes információt, az a legegyszerűbb.
- A vallisneria nem az a túl fényigényes növény, oldalon se lesz baja, fejlődeni fog, vagyis fejlődenie kell.
- A Siporax is gyűrű. Viszont nem kerámia, hanem egy szinterelt üveg alapú gyűrű. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy az olcsó és drága szűrőanyag között különbség van. A sima kerámiat egy mechanikai szűrőanyag, aminek csak a felülete porózus. Ezzel ellentétben a minőségibb szűrőanyagok, mint például a Siporax, eleve egy porózus szerkezed, megszámlálhatatlanul sok járattal és réssel a belsejében. Ebből adódóan egyértelmű, hogy biológiai szűrésben többszörös hatásfok érhető el vele.
Egy gyors bizonyíték, első a Siporax:
http://www.youtube.com/watch?v=EMjxRSeV_i0
Itt megnézheted mikroszkóp alatt, görgess kicsit lejjebb:
Természetesen van több jó minőségű biológiai töltet, de nincs két egyforma, semmilyen téren.
MÉg egy kérdés. [link]
Ez a szűrőm jelenleg. Ezt ha feltöltöm siporaxal akkor megfelelő lesz a szűrés?
A hal szerintem mindenképp sok, legalább 2 vitorlást és 10 neont ki kéne venni, és a páncéloshoz venni kettőt, mert csapathal. Négyen nem túl jó nekik.
Fel azért nem kell tölteni Siporax-al, az drága dolog lenne. A kavicsot kidobhatod alulról, és a jelenlegi kerámiádat beteheted legalulra, ha az valóban valami olcsóbb szűrőanyag. Előszűrőnek, ülepítőnek tökéletes. Erre megy a szivacs, és a szivacs felé a biológiai szűrőanyag. Utóbbinak szűrt vizet kell kapnia, az a lényeg, hogy a járatai nem tömődhessenek el, így hosszú távon hatékony marad. 300 literre az a 4-5 liter Siporax nem ártana. Itt a legolcsóbb:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!