Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől pusztulhatott el a xszifóm?

Mitől pusztulhatott el a xszifóm?

Figyelt kérdés

3 hete vettem a többi halammal együtt, de azoknak semmi bajuk. akvárium adatok:

-150l 3 hét bejáratás (halakkal ez a 3.)

-külső házi szűrő

-Hailea hl-bt1000 belső szűrő

-két hátsó sarokban 1-1 szivacsszűrő és egy nagy porlasztó középen

-víz 23,5 fokos

-2x18 daylight világítás

- sok növény

van benne:

-már csak 3db xszifó

-4db platti

-2db vitorláshal

-3db kék pajzsos harcsa

Mi lehetett a baja? Száján kicsi fehér valami volt, de ennek ellenére úszkált.

2013. febr. 16. 20:10
 1/7 _.-Akv-._ ***** válasza:
47%

A vizet feltehetnéd 25-26 fokra.

Egyébként:

"Szájhab

A betegséget baktérium okozza, s gyakran együtt jelentkezik az úszók szövetelhalásával. Erősen fertőző, de manapság egyre ritkábban jelentkezik.

A tünetek: A szájon először csak fehér nyomok jelentkeznek, melyek nagyon hamar jellegzetes, bolyhos masszává alakulnak. Ha a száj belsejében is terjed, nem fogja megkímélni a szervezet többi részét sem. Az alaptüneteket gyakran kísérik az úszókon jelentkező vérző fekélyek.

Az okok: A Flexibacter columnaris nevezetű baktérium felelős a betegségért. Elsősorban a rossz életfeltételek között élő halaknál jelentkezik: rossz vízminőség, ritkán cserélt víz. Azt is megfigyelték, hogy a betegség jelentkezése gyakoribb, amikor új halak kerülnek a medencébe, vagy amikor nagyobb stressz éri a halakat. Minden hirtelen környezetváltozás növelheti a betegség felbukkanásának lehetőségét.

Kezelés: Az antibiotikumok használata elengedhetetlen. Ha már az elején észrevesszük a bajt, akkor az jól gyógyítható. De ha már elérte a belső szerveket, kevésbé hatékonyak a gyógyszerek. Tenyészetben ugyancsak egy kémiai készítményt, a phenoxyethanolt szokták használni."

Read more: [link]

2013. febr. 16. 20:20
 2/7 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem odaírni hogy hetente kb 30 liter vízcsere pihentetett vízzel. És erős "gyógyszerrel" kezeltem az egész akváriumot. Annyira jó ez a vegyszer hogy a 5 köbméteres tavamat rendbe rakta pár nap alatt. Persze a külső szűrőt addig egy vödör vízzel működtettem :) De akkor a többi halamon miért nem jön ki, ha azt írják hogy fertőző?
2013. febr. 16. 20:55
 3/7 Pendulum92 ***** válasza:

Sose mondtam még ilyet ezen a fórumon, de szerintem ez most valszeg nem a te hibád volt, a boltban tarthatták szarul.

Egy dolgot had kérdezzek meg: rendesen tetted be a halakat, szoktattad őket a vízhez előtte, vagy zutty bele? Bár kérdéses, hogy ha a boltban teljesen más volt a vízminőség, ennyi idő alatt át tudtak-e szokni egy teljesen másra.

2013. febr. 16. 21:13
 4/7 Pendulum92 ***** válasza:
Amúgy a 150 liternek a 30%-a 45 liter. Tehát egy kicsivel többet is cserélhetsz.
2013. febr. 16. 21:16
 5/7 A kérdező kommentje:

kb 3 óra alatt engedtem bele őket a vízbe és pedig úgy hogy:

-zacskóstúl bele őket az akváriumba kb 1,5 órát majd kb 15 percenként kb 1dl víz hozzájuk. És utána bele az akváriumba :D

2013. febr. 16. 21:43
 6/7 Pendulum92 ***** válasza:

Hát, a betegséget sikerült beazonosítani, de hogy mitől lehetett, passz.

A tippem talán az, hogy a boltban teljesen más, rossz vízminőség kikezdhette az immunrendszerét, de valamelyes szinten hozzászokott a magas ammóniaszinthez. Mikor bekerült hozzád, hiába volt jó a víz, egyszerűen neki más volt, mint amit megszokott, és ebbe pusztult bele.

Te csak csinálj mindent úgy, ahogy kell, és szerintem nem lesz baj.

A hőfokot tényleg felvehetnéd 26-ra, és inkább 40-45 liter vizet cserélj, amúgy pl a szűrés rendben van szerintem, a méret is, stb.

2013. febr. 16. 21:51
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm ez megnyugtató. Megpróbálok minden jót megadni nekik :)
2013. febr. 16. 22:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!