Hogyan fertőtlenítsem az akváriumot, ha nem akarom szétszedni?
Vedd ki a halakat, csigákat, aztán a tereptárgyakat, engedd le teljesen a vizet, kotorj ki annyi követ amivel a növény gyökerei még fedve vannak, majd mosd le az akvárium oldalát nagyon kevés ecetes-vizes szivaccsal. Ha lehet ne nagyon csorogjon a növény gyökeréhez, de alaposan algátlaníts. Vágd le a növényről a rothadó részeket. Közben mosd át a köveket, tereptárgyakat nagyon alaposan ecettel, majd sok vízzel. Ha kész, ereszd fel a medencét és engedd le 1-2-szer, hogy kimosd a maradék ecetet. Ha kész, engedd le és tedd vissza a kavicsokat és tereptárgyakat, töltsd fel vízzel az akváriumot, várj 1 órát aztán tedd vissza a halakat és csigákat.
Ez viszont inkább félmegoldás, hiszen a valódi okot nem tudod, de valószínű hogy a halak-csigák pusztulása megmérgezte a vizet. Ha megdöglik egy hal, minél hamarabb vedd ki a medencéből, és végezz részleges vízcserét.
Ennyi info alapján nehéz a tanácsadás.
Gondolom nem fertőtleníteni akarsz, csak a halpusztulás megállítását. :)
Mindkét hozzászóló hasznos tanácsokat adott, nem tudva mi az ami nálad a gondot okozza csak ilyen válaszok jönnek majd. Lehet, hogy túl sok a bomlástermék a vízben az a növényeknek kedvezhet (dzsungel), de a halaknak nemigen. Ha üledék nincs is, az alyzatban még lehet bomlási folyamat, erre jó lenne annak átmosása, akár ecetes akár forró vízzel... Az üveg lemosására szerintem nem kell ecet vagy más szer, minél kevesebb marad a vízben annál jobb. Az algát az előüvegről távolítanám csak el, a vízcserekor figyelnék, hogy az gyors legyen, a többi alga sem pusztuljon el, azok tömeges lebomlása ugyanoda visz ahol most tartasz. Sima vízfertőtlenítés időlegesen leállítja a bomlási folyamatot, de a bomlandó anyagra gyorsan érkeznek majd új jelentkezők...
Szóval:
-nézz utána mi lehet a betegség (ha nem találod akkor lehet tartási hiba)
-távolítsd el az üledéket és mosd át a talaj kivehető részét
-cseréld le a víz 2/3-át
-gondold át nem etetsz-e túl
-ellenőrízd elég hatékony-e a szűrés
-gondold át elegendő-e a levegőztetőd teljesítménye, a sok növény éjjel zabálja az oxigént
-ha nem mosod át az egész talajt (a növények miatt) akkor a köv. két hétben 2-3 naponta végezz részleges vízcserét
Köszi a válaszokat! Kb. 1 hónapja szétszedtem az egészet, mindent lefertőtlenítettem, de ugyanúgy pusztulnak tovább a halak. Nem is fiatalok, meg valami betegség is van. (Semmi külső nyom nincs rajtuk mikor megdöglenek, pedig figyeltem őket, a tüneteket. Asszem talán kettőn volt olyan, hogy mintha a végbele kilógott volna 1 mm-t, és az összes egy-két nap alatt lefogyott.)
Most ki szeretném szedni őket, hogy új halakat rakhassak bele, ezeket meg külön rakom. Ezért szeretném fertőtleníteni. Viszont teljesen tisztának látszik az akvárium, 2 hetente a negyedét cserélem a víznek, leszívom az üledéket, és nem is algás. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!