Hetedik emeleti panellakásba szeretnék egy 763 literes akváriumot, és alá egy szűrőakváriumot. Elbírja a panel ezt a sújt?
Az akvárium súly a vízzel kb 825 kiló
A szűrőakvárium súlya vízzel kb 160 kiló
Az aljzat kb 90 kiló
A kövek bele kb 50 kiló
Állvány kb 50 kiló
Az ősz súly egy 170 x 67 es alapterületre nehezedik 8 lábra,6 x 6 cmes lemeztalpakra.
Durván 1200 kiló lesz maga az akvárium.
Egy 7.emeleti panellakás talapzata elbírja ezt a súlyt?
Amúgy ez durván 1300 kiló inkább. Namármost, amit írtak előttem, odaálltok mondjuk hárman az akváriumhoz nézni. Az egy átlagos férfi esetében 80x3 240 kiló. Ez tehát 1540(!) kiló. Ha lány vagy mondjuk, és soványak vagytok 150 tehát 1450(!) kiló.
Ez k*rva sok :D Szerintem semmiképp se bírná ki. De csináld, omlaszd össze a panelt.
Nem való ekkora akvárium panelba. 200 literrel mi a bajod?
Hülyeség erre statikust hívni, több százezer forint és annyit fog mondani, hogy nem lehet. Amúgy van rengeteg ilyen méretű akvárium panelekben, eddig működnek.
Igazából az a baj, hogy kiszámíthatatlanok ezek a régi födémek. Nem mindegy, hogy monolit vagy pallófödém, hogy mennyire lett jó a vasalás és ezer olyan tényező, ami döntő lehet. Például, hogy van-e fal az alatt, ami mellé az akváriumot teszed.
Ha jól meg van építve, akkor meg sem fog kottyanni egy födémnek ez a súly. Ez kb. 10 ember, egy kisebb házibuli. És még ott a sok bútor meg minden.
Viszont ha valami gebasz van, az meg fogja mutatni magát ilyen terhelés hatására. Repedéseket nagyon kell figyelni. A tartós terhelés viszont nem fog kedvezni a födémnek, sokkal kedvezőtlenebbül fog viselkedni szélsőséges esetekben.
Ha él még a topic! Szerintem megoldható, én is most tervezek egy hasonló akváriumot. Az alábbi linken statikus fogja megnézni és szakvéleményt adni, hogyan kivitelezhető a dolog. Én annyival voltam nehezebb helyzetben,hogy nem főfal mellé akartam, hanem a panel közepébe! Elkészítette a rajzot és akár 2x ekkora akváriumot is telepíthetnék nagy biztonsággal!
Nem tudom van-e már ezzel kapcsolatban előrelépés, vagy lemondtál róla?
Üdv:
Peti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!