Ez nincs elírva?
Pseudomugil gertrudae-nak 13-34 fok van írva az akvafarm.hu-n, viszont a diszhal.info-n meg 23-30 fok.
Az én akváriumomban nincs fűtő, de olyan 20-22 fok mindig megvan, és azon gondolkodtam h kéne egy nano hal bele, akkor fűtő nélkül tarthatok mondjuk 4-5db-ot?
2000-3000Ft-ért lehet venni fűtőt, és a halaidnak, meg a növényeidnek is jobb lesz tőle :D
És inkább szerintem 6-7-et tarts.
Vicces, mert mindkettő helyes. Épp a napokban olvastam: [link] A teljes cikk érdekes, de ami téged leginkább érint az a Pseudomugil gertrudae képe felett és alatt levő néhány mondat. Tehát az akvafarmon az P. gertrudae élőhelyén mért minimum és maximum vízhőmérséklet szerepel, diszhal.info-n meg egy általánosan elfogadott akváriumi ajánlás.
Valami hasonló a helyzet a kínai paradicsomhalaknál is: 10-30°C-ot ír a diszhal.info, de az általánosan elfogadott az 20-23°C körül van, ugyanis ilyen hőmérsékleten mutatják a legszebb színüket (forrás: seriouslyfish.com meg még néhány weblap).
Valószínű ellesznek a P. gertrudae-k 20-22°C-on, de egy fűtőt már csak azért is érdemes lenne beszerezni, hogy stabilan tartsa a hőmérsékletet (45 literesre még elég könnyen hat a külső hőmérséklet változása).
De úgyis jön Hable és majd jól megmondja ;)
A tenyésztő, akitől beszereztem ezeket a halakat és amit ajánlott, az a minél alacsonyabb hőmérséklet volt.
Bár bírták a nyári 25-26 fokot is, ő viszont 18 fokon tartotta és szaporította őket. Elmondása szerint, ami tudományosan is bizonyított, ezeknek a halaknak a hőmérséklet emelkedésével az anyagcseréjük is felgyorsul, ezáltal pedig csökken az élettartamuk.
Nálam fűtő nélkül éltek, általában 20-24 fokon, makk egészségesek volták, a hőmérséklet kisebb változásaira egyáltalán nem reagáltak, nekem fedetlen az akvárium, tehát napi 1-2 fok hőingadozás mindig megvolt, de nem érdekelte őket.
Én a 45 litert egy picit kicsinek tartom hozzájuk, 70 literből azért ajándékoztam őket hablenek, mert inkább kisebb halakból szerettem volna nagyobb csapatot. Annyira nem erősen rajszellemőek, tehát 5 db már jó lenne belőlük, viszont más halat semmiképp ne tarts mellettük, garnélákból is csak keveset.
Ha egy jól szűrt növényes akváriumod lesz, sűrű vízcserékkel, akkor egy ilyen kis nanocsapat vígan elél benne. Csak sok embernél elkezdődik a gyűjtögetőszellem, vesz még csigákat, meg garnélát, meg akkor már valami algaevőhalat és kész is a baj.
Egy 45 literes speciálisan berendezett akváriumba egy-egy fajt érdemes tartani, vagy garnélázni, vagy nanohalazni és a növényekre fektetni a hangsúlyt.
Ha vegyesebb akváriumot akar az ember, akkor kell egy 60-70 literes, abban már lehet vegyesebben tartani őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!