Lágy víz az akváriumba?
Saját tapasztalatom szerint a tőzeg szart sem ér:) És ocsmány sárga lesz a víz.
Én deszt vizet szoktam használni. tescoban szokott akciós lenni az old boy 5literes olyan 200 ft körül. veszel belőle többet és amikor megint akciós, akkor veszel. Sztem egyébként az a legegyszerűbb.
Értem, tehát ha mondjuk nem csak lágyítani, de savasítani is szeretném a vizet, akkor először mindenképp lágyítani kell.
Nos ha 5 liter deszt víz 200Ft, akkor mondjuk heti 15%-nál az már 600, havi 2400Ft. Ennél csak jobban megéri a gyanta... Csak nem tudom minden akvarisztikai boltban kapható-e.
Savasításra akkor mondjuk lehet használni tőzeget, ezenkívül? Olvastam, hogy savakkal is szokták, vagy égertobozzal, esetleg falevelekkel. Erről tudsz egy kicsit informálni?
A lágy víz alapból is enyhén savas lesz. Nincs benne a keménység, ami semlegesítené a levegő beoldódó CO2 tartalmát. A legtöbb lágy vizes halnak nem is kell ennél savasabb víz.
Ha savasítani szeretnél, akkor használhatsz sósavat vagy direkt erre való akváriumi löttyüket. A tőzegből, égertobozból meg a többiből csersav és huminsavak áznak ki, amik egyben barnítanak, és nem tudod igazán szabályozni az oldódás ütemét.
A papíros tesztek nem túl pontosak, de ez a kisebbik gond. A nagyobbik, hogy pazarlás egyszerre 5 dolgot mérni, mert teljesen más helyzetekben van szükséged az adatokra. Bőven elég neked a csepegtetős neptun pH teszt is, és annál olcsóbb megoldás nincs.
A sósav nem mérgező magában, nagyon kis mennyiségre van szükség, persze kellő óvatossággal, az előre bekészített vízbe kell adagolni. A kénsav igazság szerint jobb, de veszélyesebb bánni vele. A gyári pH csökkentőkben általában előre felhígított kénsav van. Ha fekete vízben gondolkozol, akkor a tőzegkivonat a legpraktikusabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!