1,5 hete indult akváriummal kapcsolatban pár kérdés?
Egy 30l-es akváriumot indítottam el 1,5 hete. Erről lenne pár kérdésem:
1. megjelent a növényeimen valamilyen alga. Ilyen barna pöttyökben van, és napról napra egyre több helyen üti fel a fejét. Én pontalgára vagy ecsetalgára gondolok. Ez normális új akváriumnál? Elmúlik magától, vagy tenni kell valamit ellene?
2. az akvárium felszínén megjelent tegnap estére egy fehéres egybefüggő réteg/folt. Ha megtöröm az ujjammal, darabokra töredezik. Ha jól tudom, ez azt jelzi, hogy bomlástermék van a vízben. Az egyik növénynek volt egy barnás levele, azt levágtam, illetve a szűrő levegőztetőjét kicsit felfelé fordítottam 45 fokosan, hogy jobban fodrozza a vizet. És esedékes volt egy részleges vízcsere is. Ezen kívül tehetek valami mást?
4. az egyik vasfámon fehér penész is kialakult. ez is eltűnik idővel, ugye? Vagy ezt rosszul tudom? Már kezd visszaszorulni
3. lárvák is megjelentek a vízben. Én szúnyoglárvára tippelek, mert volt a vízfelszínen egy kis szúnyogszerűség is. Ezek a valamik barnák, és a fejüktől folyamatosan vékonyodnak. Olyan 2mm körüliek lehetnek. A felső fehéres rétegre voltak rácsimpaszkodva. Kihalásztam őket is. 4 db volt benn. Lehetséges, hogy a jávai mohával kerültek be?
4. nematodák is vannak a vízben. Ilyen 2-3mm-es kis vékony fehér féregszerű valamik. Azt olvastam róluk, hogy minden akváriumindításnál feltűnnek, és idővel el is tűnnek. Ez igaz?
És akkor a végére az adatok: 30l-es akvárium, 11W-os világítással napi 8 órában. A szűrő Aquael Pat Mini 400l/h-s, visszafojtva, mert túl erős volt az áramlás (még most is eléggé lökködik a Cryptocoryne-t). Kicsit kicsi a szivacsa szerintem. Mit gondoltok erről?
Növények: Cryptocoryne Beckettii, Bacopa Monnieri, 1db gömbalga, jávai moha vasfára kötözve.
Talaj: JBL Manado.
Vízcsere: eddig 3-4 naponta nagyjából 35-40%. Most készültem kitolni ezt 5 napra, és 30%-ra, a 4 hét alatt pedig heti 30%-ra beállni.
Tudnátok ilyen sok kérdésre válaszolni? Előre is köszönöm, ha igen?
Háta kihalászás nem jött össze, olyan vékony cérna valamik, hogy átférnek a hálón. Durva...
Most azt akarom megpróbálni, hogy mondjuk egy plexilapot beteszek az áramlatba, hátha fennakadnak, vagy megkapaszkodak rajta.
és ha vízcserét csinálnál? de csak annyit még ki nem szívja ezeket a vízből.
Aksi felett rendes akváriumi lámpa van?
Színhőmérsékletét tudod?
Igen, holnap esedékes egy vízcsere, lehet, hogy már ma megcsinálom. Jó ötlet, köszi.
Egyébként felette egy 11W-os 6500K-es lámpa van.
arra még figyelj, hogy a csapvíz az nem jó a halaknak: klóros meg más is lehet benne.
Van aki 1-2 napot állni hagyja a vödör vizet.
Valaki tesz bele 1 kupak ilyet. Aquatan a neve. (akvatán)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!