Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kevés a világítás?

Lala6 kérdése:

Kevés a világítás?

Figyelt kérdés
A 200l-es akváriumomon gyári tető van 2db 30wattos t8-as fénycső. Egy sylvania glo-lux és egy daylight.ÚJ csövek de még is sárgulnak a növények.Ez egy növényes és halas akvárium.Szerintem kevés a világitás de a véleményetekre kíváncsi vagyok.10-12 órát világítok.Ja a növények tündér hínár,kanadai átok hínár, valisneria,anubias,valami fű formájú meg pár olyan aminek sajna nem tudom a nevét de úgy kértem ne legyen nagy fényigényű.Használok szatot is először arra gyanakodtam ezért kivettem de 2-hét után még rosszabbul néztek ki.Visszaraktam a gyantát javultak a növények de még mindíg barnák.co2 tabit és neptun növény tápot adok nekik naponta de a javulás gyenge.A havernál ugyan azok a cuccok vannak mint nálam de ö led reflektort használ 230voltosat 2db 5500k és 1led rgb refit és olyannok a növényei mint az álom és csak co2 tabit ad nekik.Lehet a led reflektorral javulna nálam is a növények állapota? Előre is köszönöm.

2013. jan. 21. 17:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Annyi, hogy ez plusz 20 watt.

Se többet, se kevesebbet nem jelent.

Összességében nem jelent túl sokat.

Ha az ismidnek ugyanezek a növényei vannak, és szépek, akkor más is lehet a háttérben.

De nem biztos, hogy egyszerű rájönni, hogy mi, mert ez elég összetett dolog, nincs két egyforma akvárium.

Ha a másikat pár óráig több természetes fény éri, vagy más halakat, más étrenden tart, (más trágya) stb, millió kis apróság lehet, az máris más eredményhez vezet.

A legcélravezetőbb ha eleve árnyéktűrőbb növényekkel próbálkozol, (1. válasz) úgy kevesebb a hibalehetőség.

Hínárokhoz simán 100 watt fölött kéne világítani, kb a mostani fény duplája kéne.

Esetleg ha ilyen led reflektorral közvetlenül rávilágítasz egy hínárra, lokalizáltan oda koncentrálva a fényt, akkor még az átokhínár megmaradhat.

Lehet, hogy a tündérhínár is, de arra azért nem tennék nagyobb összeget, annak sok fény kell, jó aljzat, jó körülmények.

2013. jan. 22. 19:18
 12/18 A kérdező kommentje:
Hát a növényekkel sem egyszerü bánni. Lehet inkább lecserélem a gyári tetőt csinálok egyet magam és legalább tudok játszani a világitásal mert ebben a tetőben semmi hely nincs a tuningra.Bár az is igaz az alacsonyabb akimba jo volt ez a tető mert még az átok hínár is szépen nőtt de ez 10 cm-el magasabb ebbe viszont kokadozik. Még az igazsághoz hozzátartozik vannak árnyéktűrő nővényeim is de azok is sárgulnak.
2013. jan. 22. 21:51
 13/18 anonim ***** válasza:

Ha friss akvárium, akkor az átültetés okozta stressz is okozhatja ezt, meg kell szokniuk az új helyüket.

Ha már jó pár hónapos, akkor inkább a tápozás és a fény kapcsán lehet ilyen probléma.

2013. jan. 23. 17:20
 14/18 A kérdező kommentje:
A fény miatt biztos voltam benne hogy kevés de tápozásban nem vagyok otthon milyen célszerü meg ilyenek.Ma bent voltam egy akvarista boltban és a 6000l-es tengeri akit és a 300l-es nővényes akit is led refivel világitja de 12voltossal és ő is csak Co2-t használ semmi mást és ő is ajánlotta a refit.De növénytáp az konkrétan mit takar?
2013. jan. 23. 19:17
 15/18 anonim ***** válasza:
2013. jan. 23. 19:25
 16/18 A kérdező kommentje:
Aaaaaa köszönöm. :) Még 1 kérdés táptalajt kellene berakni az befojásolja a halakat?
2013. jan. 23. 19:44
 17/18 anonim ***** válasza:

Ekkora fénynél nélkülözhető. Illetve kiváltható teljes értékű gyökértáppal. (pl sera flore plus)

Aljzatlakólat nem tarthatnál táptalajjal, mert kitúrják az aljzat alól. (el kell zárni a víztől)

2013. jan. 23. 19:46
 18/18 A kérdező kommentje:
Köszi akkor hanyagolhato.Köszönöm.
2013. jan. 23. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!