Hogy tarthatok otthon sós vízi halakat?
Sós vízben :)
Viccen kívül: vannak édesvízi halak, amelyek folyók tengeri torkolatánál félig sós vízben élnek. Ezt nevezik brakkvíznek, itthon 5-10 ilyen vízbe való faj szerezhető be.
Ez annyira nem drága, 50-100 liter között már megvan, 30-40 ezer forintból megoldható.
Aztán vannak a tengeri halak, ez az akvarisztikán belül is külön tudomány. 100 liter felett több százezer forintból lehet szépen megcsinálni. Erre nagyon fel kell készülni.
Ha brakkvizet csinálsz, akkor.
Vegyél egy sűrűségmérőt (hydrometer)-t, ez olyan 1-3 ezer Ft körül van. Ez tulajdonképpen egy üveg hőmérő, ami tudja mérni a só sűrűséget is.
Aztán veszel tengeri sót díszhal boltban. kb 1000 Ft 1 kiló só, ez elég kell legyen 100-120 liter vízhez nagyjából.
Sima csapvízzel összekevered, közben sűrűségmérővel méred, hát én olyan 1.010-re szoktam belőni pl az indiai törpegébnek, de lehetne tartani édesvizi murénát, vagy gömbhalat, vagy darázsgébet, vagy pettyes indiai tarkasügeret, ezeknek mindnek brakkvíz kell.
Ez nem annyira sós mint a tengervíz. Ha nem pontosan állítod be a sűrűséget, azt is bírni szokták, pl olyan 1.006-1.015 között.
Egyébként pl az édesvizi muréna kibírta sima édesvízben is, illetve tengervízben is 1 hónapig az állatkereskedésben. Volt 2 murénájuk és kipróbálták, azt láttam. De ha sokáig akarod, hogy éljenek, akkor félsós (brakkvízben) kell őket tartani.
Ezek az állatok megeszik az élő tubifexet, élő artemiát, élő fehérszúnyoglárvát.
A törpe géb a fagyasztottat nem akarja megenni.
A gömbhal megeszi a fagyasztott kajákat is.
A muréna az élőt biztos, fagyasztotthoz nem tudom mit szól.
Elvileg ezek a brakkvizi halak bírják azt is ha csak a közértben veszel jódmentes sót, az mondjuk 200-300 Ft egy kiló, és nem 1000 Ft mint a díszhal boltból a tengeri só.
Pl artemia sóráknak kb mindegy milyen sót használsz, de ilyen nagyobb állatoknak én inkább a tengeri sót szoktam, mert ahol ők laknak, folyók torkolatában ott is a tengervíz keveredik az édesvízzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!