Az akváriumom annyira elalgásodott, hogy teljesen szétszedtem. Jól csináltam?
Először is valami vödörbe kellett volna rakni a halakat, mert befőttes üvegben akkora sokk éri őket, hogy lehet túl sem élik az újraindítást.
Ezen kívül a legfontosabb hosszútávon az lenne, hogy végiggondold, mi vezetett ehhez az algásodáshoz.,
Ki kéne deríteni az okokat, és megszüntetni azt.
Ha ugyanúgy összerakod, ahogy volt, semmin nem változtatsz, ugyanúgy visszajön az alga.
Tehát nagyon át kell variálni az egészet, és lehetőleg nem esélyt adni az algáknak.
Utána pedig, ha újraindítás után lecseng a kezdeti algavirágzás, és utána is támad valami alga, akkor az elején változtass dolgokon.
A világításon, vagy szűrésen... kísérletezz.
A restart az utolsó legyen.
Mielőtt ennyire elalgásodnál, tegyél ellene.
Ez valaminek a jele, hogy rossz valami az akváriumban. Szóval legközelebb próbáld csírájában elfojtani a dolgot, azzal, hogy a kiváltó okot keresed, és szünteted meg.
Így hosszútávon egy jó stabil egészséges akváriumod lesz, mert mindig a jó irányban módosítasz rajta.
Műnövénnyel, és mérgekkel (algaölő) garantált a algásodás.
Pár hónapon belül ismét kezdheted elölről. Azt, a maradék 1 halad se fogja túlélni.
Az jó, hogy változtatsz, de ne rossz irányba menj el! Így még ér 1-2 kudarc, aztán megunod, hogy mindig csak a baj van vele.
A világítási lehetőségeidhez kell összeválogatni a növényeket, az akvárium méretéhez a megfelelő halakat, kell egy jó szűrés, és akkor az alap már jónak mondható.
Onnantól már csak kis dolgokon kell változtatni.
Gondold át ezt a dolgot.
A leírásod alapján (54l + Eheim 2008) egy Eheim akvárium szettről van szó.
Kezdjük a szűrővel. Az Eheim 2008 54l-re kicsi. Ehhez legalább egy Eheim Pickup 2010-es kell. Annak már megfelelő méretű a szűrőfelülete.
Ha tényleg egy szett, akkor a műanyag tetejében 15W-os neoncső van világításnak. Ez csak a strapabíróbb növényeknek elég, pl Anubiasok és moha (gömbmoha, úszó májmoha).
Ekkora akváriumnál mindenképp kell a vízcsere szigorúan hetente.
Javaslom, hogy regisztrálj az akvarista.hu-n, és olvasd el az 5 e-book-ot, abból megtudod a kezdeti lépéseket. Addig ne indítsd újra az akváriumodat.
Ha van még kérdésed, bátran tedd csak fel.
Igen, tényleg szett! Szóval nagyobb szűrőt javasoltok. A fénycsövet is a szettben kaptam, valszeg 15W-os.
Az ebook-okat ismerem, elolvastam anno mikor indítottam az akváriumot, de akkor átrágom újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!