Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kb 1 tonnás akvárium üzemeltet...

Kb 1 tonnás akvárium üzemeltethető-e panellakás 16. emeletén?

Figyelt kérdés
Statikus véleményét kérjem ki,vagy felejtsem el,mert esélye sincs ilyen súlyú cuccnak panelban?
2012. nov. 27. 11:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Én építészként olyan 300-400 kg/m2-t mondanék, persze nem hivatalosan. Ez is megoszló terhelés legyen.

Erre a tegyük fal mellé témára... Az a gond, hogy valaki azt találja ki, hogy szeretne egy szép nagy akváriumot. Ez eddig oké, de az alatta lakó meg engedély nélkül ki szeretne kapni egy válaszfalat. Hiába ő volt a hülye, a te hibád is - a valószínűleg halálos kimenetelű baleset.

Ha pedig még egy statikus is aláírja, akkor ő megy a börtönbe.

2012. nov. 27. 17:07
 12/18 Frontosa ***** válasza:
Nekem pl. a lépcsőház felöli falrészen van. Nyilván csak olyan falrészre szabad rátenni ami nem bontható, szobák közötti köztes falrészekre nem. Nem vagyok építész, de szerintem jó a lépcsőház, szomszédok, utca felöli részek, és nem hiszem, hogy ezeken a részeken gond lehet egy 600-700 literes akváriumból.
2012. nov. 28. 08:58
 13/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat,különösen Frontosának.600 lityis lesz,főfal mellett,ráadásul sarokból indítva.Aki szerint 300 kg nál nem lehet nehezebbet elhelyezni,az véleményem szerint téved.Nekem jelenleg is 300 literes van,az is vagy 500 kiló.... :)

Valószínűleg az a nemmindegy,milyen állványon,szekrényen van.

2012. nov. 28. 10:30
 14/18 YourDestiny ***** válasza:
Lehetni lehet, itt az a kérdés, hol van a határ, ami felett már rizikós. Még az akvárium elé áll vagy két ember...
2012. nov. 28. 16:07
 15/18 anonim ***** válasza:

Vegyünk egy példát.

Egy átlagos formájú 126 literes (80*35*45) akvárium a megfelelő bútorral és technikával üresen nagyjából 50-60 kg-ot nyom. Ha ezt feltöltöd vízzel, akkor az még úgy 110 kg (nem töltöd totál tele). Teszel bele úgy 20 kg aljzatot, dekorációt (köveket), halakat, növényeket, az még úgy 4-5 kg.

Szóval közel 200 kg-os terhelésről beszélünk 80*35cm-re, azaz 0.28 m2-re oszlik el. Ez több mint 700 kg/m2 terhelést jelent.

2012. nov. 29. 09:51
 16/18 anonim ***** válasza:

Persze, ha meg azt nézzük, hogy egy termetesebb, 120kg-os ember két talpnyi területen, azaz kb. 0,03 m2 gyakorol nyomást, akkor az 4 tonna/m2 :)))

Persze ez csak poén. :) Bár attól még igaz

2012. nov. 29. 14:55
 17/18 anonim ***** válasza:

Teljes butaság ez az utóbbi számítás, még poénból is. Egy födém lemezként dolgozik, tehát attól, hogy egy ember kis felületen áll rajta, még nem fog leszakadni.

Mondtam egy számot, 300-400 kg/m2, ez mondjuk egy 20 m2-es szobára akár 8 tonna terhelhetőséget jelent. Simán beférhetne ezek alapján egy 1 tonnás akvárium.

DE. Statikai szempontból egyáltalán nem mindegy ennek a tehernek a pontos helyzete.

Erre van egy nagyon jó példa. Ha leteszel 1 méter fesztávra egy 5 centi vastag deszkát, az teljesen egyenes lesz. Ha 10 méter fesztávra teszel egy 50 centis deszkát, az úgy lehajlik, hogy csak na. Pedig mindent tízszereztünk, az anyag mégis másképp viselkedik.

Kővel: 1 méteren egy 5 centi vastag tábla masszív, strapabíró.

10 méteren 50 centi viszont porrá törik.

A terheléssel ugyan ez a helyzet: lehet, hogy van most benn egy 500 kg-os akvárium, de ha te ezt 1 tonnára cseréled, úgy, hogy a hossz is kétszereződik, akkor is teljesen más erőhatások fognak keletkezni. A nyomaték exponenciálisan növekszik, az elnyíródás pedig az együttdolgozástól is függ, ezt itt nem tudom kifejteni.

Ami még fontos: a kivitelezők loptak, lopnak, lopni fognak. Nem számít, hogy mi van egy adott terven, ha az építkezés során pont a vas volt lopható, akkor ez van. Ha egy gerendáról gondolták úgy, hogy nem kell az oda, akkor úgy lett megépítve. Gyakorlatilag nincs két ugyan olyan ház, nincs terv szerint megépült ház.

Én azt mondom, hogy panelbe nem való 1 tonnás akvárium. Nem fog leszakadni ennyitől a födém, ez szinte biztos, viszont adott helyzetekre teljesen másképp fog reagálni, sokkal közelebb kerül a határállapotokhoz. Az pedig nem jó.

2012. nov. 29. 20:27
 18/18 anonim ***** válasza:

Persze, nem is szántam komolynak a számítást.

Igazad van, szerintem sem való panelba akkora akvárium. Már csak azért sem, mert nincs az a panel lakás, amelynek egyenes a padlózata. És ha egy ekkora méretű akvárium valamelyik irányba dől, az ekkora tömegnél, feszültségnél okozhat már törést.

Azt hadd ne ecseteljem, hogy ha mondjuk közel több száz, vagy közel ezer liter kiömlik mi történik... Nem csak a te lakásod ázik el, hanem az összes...de még a pince is. :D

2012. nov. 30. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!