Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mással is előfordult már? Mit...

Mással is előfordult már? Mit csináljak?

Figyelt kérdés

Nemrég megdöglött egy halam, ki akartam szedni hálóval, és amikor elhesegettem a rajta fekvő algaevő harcsát, azt vettem észre, hogy a halnak majdnem az egész oldala, hiányzik, de úgy gondoltam, hogy boztosan csak bomlik. Aztán napról napra egyenként teljesen szőrén-szálán eltűnnek a halak, de még egy tetemet sem találtam. Két hal maradt a meglehetősen nagy akváriumban, az algaevő harcsa és egy ugyanakkora méretű xifo (7-8 cm hosszúak). Ma ahogy felkeltem, bambultam az akváriumba, és arra lettem figyelmes, hogy az algaevő harcsa, konkrétan becserkészi a xifo-t és amikor a közelébe ér, mintha puskából lőtték volna ki, teljes erőbevetéssel nekitámadott, de egyfolytyában megállás nélkül ugyanez folyik.

Lehetséges, hogy ez kaszabolta le és falta fel a többi halat ? (olvastam már hasonló esetekről, de egyik sem volt ilyen nagymértékű)

2012. nov. 3. 12:15
 1/9 anonim válasza:
0%
Velem is volt már ilyen...neon halaink voltak,aranyhalakkal és két algaevővel,a kissebb halakat amiket vettünk bele vagy az algaevőnk vagy az aranyhalaink szedték szét köztük a neonhalainkat is..később kitapasztaltuk,hogy az algaevőnk csak az aranyhalainkkal van megbékélve.Bár ezt az állatkereskedésben mondta is az eladó: aranyhallal aranyhalat,algaevővel pedig vagy aranyhalat vagy nagyobb testű halat érdemes tartani
2012. nov. 3. 12:35
 2/9 anonim ***** válasza:
Jézusom...aranyhalat meg neonhalat együtt?
2012. nov. 3. 12:39
 3/9 anonim válasza:
Hát az állatkereskedés ahonnan hoztuk őket ott szintén így voltak együtt...csak az algaevőket vettük kicsivel késöbb
2012. nov. 3. 12:47
 4/9 Dioxyde ***** válasza:
Az algaevők nem vadásszák le a halakat,max megkergetik őket vagy a csigákra rácuppanhatnak és azokat megehetik olyan már volt nálam is...de valszeg vmi bajuk volt a halaidnak azok elpusztultak az algaevő meg megrágcsálta őket.Mekkora akváriumod van ?Milyen a szűrés?Vízcserék ,hogy vannak?
2012. nov. 3. 14:35
 5/9 Platypus ***** válasza:
Az algaevők esznek dögöt, így a tetemek eltüntetéséért valószínűleg ő a felelős. A halálukért viszont aligha. Az ivarérett algaevők territoriálisak, ezért nem ajánlott ancit 90 liter alatt tartani, de egy hülye anci által okozott stressz nem végzi ki pár nap alatt a halakat. Inkább csak lestrapáltak lesznek és fogékonyabbak a betegségre, és nagyon is látnád hogy baj van, nem csak eltűnnének a halak.
2012. nov. 3. 15:25
 6/9 A kérdező kommentje:

Ha nem vadásszák le a halakat, akkor ez kivételes eset, mert az orrom előtt nyírta ki a xifo-t. Addig bökdöste, lökdöste, (kb két és fél percig megállás nélkül) míg teljesen elveszítette a xifo az erejét és fel nem fordult aztán rámászott és elkezdte enni.

Megkérdeztem egy kereskedésben és azt mondták, hogy nagyon ritkán előfordul, így ha ilyet tapasztal az ember lehetőség szerint el kell választani a többiektől.

Több mint 100 literes, levegőztető folyamatosan megy, Szűrő is, víz 2 havonta cserélve van, többféle rendes haltápot adok nekik, van benne vízjavítószer (pontos arányban hozzáadva a vízmennyiséghez). Tehát rendesen karban van tartva, 15 hal volt benne összesen, de másfél hónap alatt szőrén-szálán eltűntek. (nem voltak olyan nagyok, a két legnagyobb és a xifo (volt) és az algaevő)

2012. nov. 4. 20:42
 7/9 A kérdező kommentje:
Azt hiszem megpróbálom rásózni erre a kereskedőre, mert nem akarom, hogy ilyen bajok legyenek, a következő halgenerációval. :)
2012. nov. 4. 20:45
 8/9 Platypus ***** válasza:

Ha 2 havonta cserélsz vizet, nincs rendesen karbantartva. 100-200 liter között két hetente ajánlott vizet cserélni, 20-30%-ot.

Mindenesetre ha láttad, akkor mégis az algaevő lesz a tettes, de ez így akkor is nagyon szokatlan és kivételes, pláne ekkora helyen. Milyen algaevő pontosan, és milyen haltápokat adtál(márka, típus)?

2012. nov. 5. 10:13
 9/9 Dioxyde ***** válasza:
Az nem lehet ,hogy algaevőként adtak el neked egy harcsát ami nem is algaevő?Fényképet nem tudsz csinálni a haladról?
2012. nov. 5. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!