Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Ha a jelenlegihez veszek még...

Ha a jelenlegihez veszek még két halat, de a táplálék mennyiségét nem növelem, akkor is jobban terhelődik a víz?

Figyelt kérdés
Ez a helyzet nem áll fenn, csak kíváncsi vagyok.

2012. okt. 29. 13:24
 1/9 bamboochatheone ***** válasza:
Igen.
2012. okt. 29. 13:27
 2/9 A kérdező kommentje:
És meg is indoklod? A mérgező anyagok nagy része a táplalékkal jut be az akváriumba, nem? Akkor miért?
2012. okt. 29. 13:34
 3/9 Platypus ***** válasza:

Nem terhelődik jobban. A vízterhelés a keletkező nitrogénvegyületeket jelenti főleg, és ez valóban a kajából származik. Avagy anyag nem keletkezik a semmiből, a halak csak azt termelik ki a végükön, ami az elejükön bemegy.

Az más kérdés, hogy egy akváriumba szabad-e rakni még halat, vagy elég-e több halnak ugyanannyi kaja.

2012. okt. 29. 13:47
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Akkor mégis csak így logikus, a kakiból jön az ammónia. Viszont az egyik oldalon olvastam olyat, hogy a kopoltyúrészen keresztül is kiválasztódhat ammónia. Ez is a kajából van? És ennek mi a lényege?
2012. okt. 29. 13:52
 5/9 Platypus ***** válasza:

Igen, a halak főleg kopoltyún keresztül is választják ki az ammóniát. Ez ugyanúgy a táplálékból származik. Az ürülékben nem választódik ki ammónia, csak maradnak benne emésztetlen anyagok, amikből később a bomlás során még szabadul fel valamennyi. A többi a vizeletben van.

[link]

2012. okt. 29. 13:58
 6/9 Platypus ***** válasza:
Bocs, lemaradt: a kopoltyún keresztül kiválasztott ammóniának az a lényege, hogy az ammóniától meg kell szabadulnia a szervezetnek, és ehhez egy kiváló lehetőség a kopoltyú. Egyszerű diffúzióval távozik a vízbe, ahogy a többi oldott gáz is közlekedik. Ez egy nagyon egyszerű és hatékony módszer. Kivéve, ha a vízben megnő az ammónia koncentrációja, mert akkor a diffúzió hajtóereje lecsökken, az ammónia meg bent marad és belülről mérgezi a halat.
2012. okt. 29. 14:01
 7/9 A kérdező kommentje:
Értem. És a vizeletnek nincs köze a víz terheléséhez, vagy az is a táplálékból képződik valahogyan? Ha jól tudom, akkor a víz nem jut be a táplálékkal együtt, vagy tévedek?
2012. okt. 29. 14:07
 8/9 Platypus ***** válasza:

Szerintem előbb olvasd el a linket amit küldtem, utána már konkrétabb elképzeléseid és kérdéseid lesznek :)

A vizeletben is van ammónia, így van köze a vízterheléshez. Az ammónia sokféleképpen távozik a szervezetből. Szárazföldi állatoknál ezt a vizelet oldja meg. Halaknál a feladat nagy részét a kopoltyú végzi, de attól még ugyanúgy ott van a vizeletükben is. Az ammónia meg a fehérjék anyagcseréjéből származik, de ez le van írva a linkben, ha lehet nem írnék ide neked kisregényt az alapokról :)

A víz az egy más tészta, természetesen a halak nyelnek vizet a kajával, hiszen a kaja eleve benne úszik, nem tudják kifacsarni. De nem ez a fő vízforrás. Mivel a halak teste sűrűbb mint az édesvíz, a víz folyamatosan szivárog be a bőrükön keresztül. Ezt választja ki a vese és ez a vizelet fő tömege. És mellesleg megy vele egy jó adag ammónia is.

2012. okt. 29. 14:13
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszaid. Mondjuk a vizeletes dologra nem találtam meg benne a választ, de végülis csak arra voltam kíváncsi, hogy a táplálékot leszámítva más módon terhelhetik-e a halak az akvárium vizét.
2012. okt. 29. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!