Milyen világítást ajánlotok 54l-es növényes akváriumhoz? (40 cm-es fénycső)
Van gyári tetőm, de kértem egy árkalkulációt díszállat kereskedésben és azt mondták, hogy a tető átalakításával kb ugyanott vagyok mintha megvásárolok egy rászerelhető világítást (20-25E). A tetőhöz azért sem ragaszkodom, mert folyton bevízkövesedik a reflektor és fénycső, mert közel van a vízhez és mert a bele szerelhető fénycsöveket viszonylag gyakran kell cserélni.
Ajánlottak egy fénycsőfajtát növényes aksihoz, amit állítólag évekig nem kell cserélni, egy 20-as körül volt, sajnos nem jegyeztem meg a nevét. Szerintetek létezik ilyen, vagy csak megpróbálták eladni?:)
Hát én 3 és 5 sávos fénycsövet ismerek, az 5-ös valamivel tovább használható, de azt is lecserélném egy év után. LED-ből óriási fényerő kellene.
A tető átalakítása nem tudom, hogy kerülhet annyi pénzbe. Veszel egy előtétet, ami max. 5 ezer, és arra külön kötöd a másik két csövet. Ha veszel üvegtetőt, ami pár száz forint, se a vízkővel, se a páramentes foglalattal nem kell sz@rakodni, ami szintén meg van pár száz forintból. Én most építem a tetőt, anyaggal, fénycsövekkel, előtéttel meg minden bigyóval együtt nem került 20 ezerbe.
És ha LED, akkor milyen legyen? Tudnátok linkelni akvárium üvegére felszerelhető komplett világítást ami szerintetek jó?
Azért hajlok felé, mert ugyan drága, de a fénycsövek sem olcsóak ha azt vesszük, hogy minimum évente cserélni kell és több is kell belőle:S Hosszú távon a LED-es megoldást gondolom pénztárca takarékosabbnak.
A jelenlegi tetőd nem igazán alkalmas igényes növényekhez.
40 (45) cm-esből minimum kéne 3 db, az meg nem fér el.
A led úgy hülyeség ahogy van, azt azzal a lendülettel el is felejtheted, ahogy eszedbe jutott. Gyengék, nem sok mindent csinálnak, ráadásul kideríthetetlen a pontos spektrumuk.
Olyan fénycső nincs, amit évekig nem kell cserélni.
1 évente mindenképpen le kell cserélni, az 5 sávosokat illik félévente.
Nem azért mert kiég, hanem ahogy mondták is, eltolódik a spektrumuk, és elalgásítanak.
Én biztos hogy ilyet használnék, ezt neked találták ki:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!