54 literes akváriumba érdemes külső szűrőt venni?
Képtelen vagyok eldönteni, hogy van e értelme...növények, garnélák, nanohalak... Gondolom nagy csodadolgokra ne számítsak.
Csak egy szép akváriumot szeretnék, egészséges növényekkel, boldog lakókkal.
Ezeket a külső szűrőket néztem:
Eheim Classic 2211
Eheim Ecco Pro 130 / 2032
Eheim Proffesional I. 2222 külsőszűrő
Tetratec ex 600
JBL CristalProfi e700 külső szűrő
És ezeket a belsőket:
Eheim Pick Up 2010
Eheim Aquaball 2210
AquaEl FAN-2 plus
TetraTec in 600 plus
JBL CristalProfi i80
ATMAN AT-F 302
Segítsetek:( Ki tudnék fizetni 15 ezer forintot (ha nagyon muszáj), de ha 8-10 ezerből is ugyanott vagyok egy belső szűrővel, akkor inkább azt veszem meg.
15 ezerért még egy 400 liter per órás külsőt se veszel, hacsak nem használtan. A felsorolt szűrőknek mégcsak véletlenül sincs semmi közük egymáshoz. A kérdésre válaszolva külső szűrőt mindig érdemes venni. A hatásfoka összehasonlíthatatlan egy belsővel, ezenkívül hosszú hónapokig rá se kell hederíteni, csak a vízcserékkel kell törődeni, legfeljebb az aljzattal, ha nem elég erős a szűrőd.
Külsőből a Classic-ot és Ecco-t ki kell pipálni, alig fér beléjük valami. A Professional más kategória, de az ára is. Olcsóbban kijösz egy EX600-al vagy e700-al, még úgy is, ha a szűrőanyagokat lecseréled, merthogy az ilyen árkategóiás szűrőknél sajnos le kell. Utóbbi erősebb, előbbi jobb. Egy EX600-al nagyon komoly szűrést tudnál csinálni 54 literre, ha van rá keret, akkor azt ajánlom. Viszon alig olcsóbb egy EX700-nál, ebből a szempontból már nem éri meg. A baj ott van, hogy az általad írt 15 ezer forinttól ezek messze állnak, hacsak nem használt szűrőt veszel. A legolcsóbb működő megoldás az EX400 lehet, esetleg az Eheim Classic 2213, de ő információim szerint hangosabb.
Nézzük a dolog belső részét. 54 litert belsővel is meg lehet szűrni, ha már belső, akkor a JBL i80-at vedd. Ha jó töltetet pakolsz a szivacs mögé, nem lehet gond. Ettől függetlenül belső esetében a halak számával természetesen óvatosan, továbbá komoly növényeset se érdemes építeni belső szűrő köré építeni.
Muszájnak nem muszáj, de nem rossz befektetés. Stabilabb és jobb vízminőséget kapsz, kevesebb karbantartás, esztétikusabb akvárium.
De nyugodtan kompromisszumot köthetsz ekkora méretnél, elfér egy sarokban az a kis szűrő, jobban odafigyelsz a vízcserékre és nincs gond.
De hosszútávon megtérül a külső, mert ha nagyobb akváriumot veszel, ahhoz is jó lesz, csak ki kell egészíteni egy belsővel.
Én egyébként nem tartok akváriumot külső szűrő nélkül, se kicsit, se nagyot.
Igaz venni sem vettem még, mindegyik házi készítésű, tehát olcsó, de hatékony.
Igen, csak közben sajnos kiderült, hogy a weboldalon semmit se tudni a garanciáról (igen, elvileg a gyártó vállalja a garanciát), valamint elérhetőség sincs, csak egy e-mail, amire nem hajlandóak válaszolni. Szóval nem biztos, hogy megéri elküldeni a rendelést. Fura is volt ez az összeg már az elején.
Mellesleg ehhez még úgyis hozzá kell számolni a tölteteket.
De tudom, hogy van többféle szűrés (biológia, mechanikai, stb) bár nem tudom, hogy pontosan melyik mit takar.
És a külső szűrő alkalmas arra, hogy a mulmot (azt hiszem jól írom:) is kiszűrje?
Egy 600 liter per órás nem hagyna neked zavaró mulmot. Egy túl gyenge valószínűleg nem csinálna elegendő áramlást, a nagy szűrőközegnek köszönhetően 50-60 százalékra fog csökkenni a teljesítmény, így kalkulálj. Ettől függeltlenül az EX600 ide jó. Nagyon jó.
Ugye nem győzzük hangsúlyozni, hogy a biológiai szűrés mindennek az alapja, miért és mennyire fontos. A külső bioban erős, én belső szűrőt leginkább csak mechanikaira használnék. 30 literre is majdnem külsőt vettem, de aztán meggondoltam magam, mivel úgyse halas akvárium lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!